Frissen Fejérből

2021.09.28. 12:00

Népzenével és néptánccal indult az ősz Lepsényben

A Magyarok vagyunk! című őszi programsorozat népzenei előadással és néptáncbemutatóval vette kezdetét a település művelődési házában.

Borsos György, V. Varga József

Tárnok Ákos kobozzal kísérte énekét

Fotó: Borsos György

Tárnok Ákos, a Kákics együttes vezetője nyitányként mindjárt zenei bevezetőt prezentált. Kobozzal kísérte énekét – a magyar népdalokat, gyermekdalokat együtt énekelték vele a 3. és 4. osztályos kisdiákok. A zenekar ezt követően egy magyar népmesével szolgált prózában és hangszeres kísérettel. A mesét követően Gáncs Katalin zenepedagógus tartott néptánctanítást, táncházat. A gyerekek egyúttal – életkorukhoz igazodóan – játékos formában ismerkedhettek meg déd- és ükszüleik korának jellegzetes népi hangszereivel.

Tárnok Ákos kobozzal kísérte énekét
Fotó: Borsos György

A táncházat és a hangszerbemutatót követően közös énekléssel zárult a Magyarok vagyunk! című rendezvénysorozat népzenei, néptáncos bemutatója. A szervezők az alkalommal azt a célt tűzték ki, hogy a napjainkban mindent uniformizáló, mindent számítógépen, okostelefonon intéző tevékenységet cseréljük fel a régi, már-már elfeledett magyar hagyományok ápolására, hogy ezzel is erősítsük magyarságtudatunkat. A gyerekek a magyar kultúra, s ezen belül a népzene és a néptánc hagyományaiból kaptak ízelítőt, szervesen beleépítve mindezt a magyar népmese világába. A zene és a tánc segítségével mintegy bejártuk Fejér megyét és Somogy „országot”, de elkalandoztunk Erdélybe és a moldvai csángók földjére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában