Frissen Fejérből

2021.09.07. 07:15

Közös ötletelésre várja a szabadbattyániakat az új vezető

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár csapatához az év elején csatlakozó művelődésszervező, Márkus Lajosné Anett már mint kinevezett intézményvezető irányítja a szabadbattyáni kulturális és közösségi életet.

Majer Tamás

Márkus Lajosné Anett korábban Mezőszentgyörgyön irányított egy kulturális intézményt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A korábban megbízott igazgató, Hahn-Kakas István már nincs a szabadbattyáni művelődési ház kötelékében. Márkus Lajosné Anett huszonhat éve dolgozik kulturális területen, nyolc éve költözött a Dunántúlra. Lepsényben él a családjával. Előzőleg a szomszédos Mezőszentgyörgyön tevékenykedett, az ottani kulturális intézmény vezetője volt hét esztendőn át. Annak előtte pedig egy borsodi kisvárosban szolgálta az olvasókat, könyvtáros volt.

A hónap végén jön a magyar népmesék hete

Lapunknak nyilatkozva elmondta, feltett szándéka, hogy ne egyedül, s ne is csak a munkatársaival közösen döntse el, határozza meg, hogy mi kell a szabadbattyáni embereknek! Szeretné közös ötletelésre hívni őket. Ilyen irányú lakossági fórumot, helyi szervezetekkel való egyeztetést, sőt, igényfelmérő kérdőívezést is tervez. Ez egytől egyig olyan megoldás, amelyen keresztül a kulturális szervezők és a helyiek célirányosan egymás tudomására hozhatják elképzeléseiket, elvárásaikat, óhajukat. Remélhetőleg mindenki közös épülésére.

A közösségszervezés alapvető célja Márkus Lajosnénak

Szeretné, ha a művelődési ház közösségek otthonává válna. Az új pingpong- és az új csocsóasztal, a beszerzett társasjátékok is vonzhatják a fiatalokat, megalapozhatják egy ifjúsági közösségi klub létrejöttét. Az intézményvezető egy darts- vagy egy színjátszó csoport indítását is támogatná. A felnőtteknek szabás- varrás, makramé- vagy horgoláscsoportot, szakkört nyitna szívesen. A szeptemberi programok, események közül a művelődésszervező szakember hármat emelt ki. Ezen a héten szombaton, szeptember 11-én tartják a Szabadbattyáni Terményünnep névre keresztelt rendezvényt. Főzőverseny és süteményt sütő versenyre egyaránt nevezhetnek a résztvevők. Színpadi műsorok is lesznek a Csíkvár téren, illetve a ligetben.

Márkus Lajosné Anett korábban Mezőszentgyörgyön irányított egy
kulturális intézményt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Traktoros felvonulással kezdődik 10 órakor a kavalkád. Jövő szombaton sportos program jön. A művelődési ház és az önkormányzat együtt készül a szeptember 18-i Szalad Battyán! családi futónapra. – Ilyen még nem volt Szabadbattyánban, de hagyományteremtő szándékkal szeretnénk először megrendezni. A sportpályáról indulna a futóverseny – tudtuk meg Márkus Lajosnétól; több távon futhatnak majd a résztvevők, ki-ki ereje és kedve szerint nevezhet. A hónap végén, kicsit átnyúlva a következőre is, tehát szeptember 27. és október 1. között a magyar népmesék kerülnek a középpontba. A gyerekek – a szabadbattyáni óvodások, iskolások – a megmozdulás megszólítottjai. Mesemondó verseny és vetélkedő, rajzpályázat, interaktív színházi előadás, kézműves- foglalkozás várja a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában