Frissen Fejérből

2021.09.06. 07:05

Kincsek, néptánc, muzsika a martonvásári Trilla fesztiválon

A helyi táncosok néptáncgálája volt a Trilla szabadtéri fesztivál érzelmileg is meghatározó eseménye. Minden családnak van kötődése a magas színvonalú néptánc műveléséhez a kisvárosban, egész életre kihatón.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A pénteken kezdődött Trilla láthatóan sok családot vonzott a helyszínre, egyszerre volt nyugalmas, derűs a hangulat, ugyanakkor vérpezsdítő órákkal szolgált a sok-sok muzsika. Ragyogó idő, gyönyörű helyszín, kiváló autentikus, világ- és fúziós népzenét játszó zenekarok, rengeteg gyermekprogram, éjszakai táncház, gyermekjátszóház és nemzetközi népzenei konferencia kínáltak valamennyi korosztálynak izgalmas időtöltést a Brunszvik-kertben, s a főtéren.

Szabó Szilárd a kép jobb szélén – ők a Régi szépek táncegyüttes
Fotó: Kricskovics Antal

A vasárnapi néptáncgálán bemutatkozott az a széles korosztály, több generáció táncos nemzedéke, amelyik Martonvásáron országos példával járt elöl már a rendszerváltás előtt hagyományépítésben és -őrzésben. Színpadra léptek az évtizedek alatt összegyűjtött népviseletben kicsik, nagyok, s idősebbek.

A Régi szépek táncosai közt táncolt Szabó Szilárd táncművész, koreográfus és oktató, aki a napokban vette át a Népművészet mestere kitüntetést Kásler Miklós minisztertől. A Petrence együttesben a „közép-régiek” ropták, s a Százszorszép Táncegyüttes és a Martonvásári Művészeti Iskola gyerek-néptánccsoportjai adtak élményt a kis-magyarországi és az erdélyi néptánckultúra kincseiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában