a Szent István Művelődési Házban

2021.09.30. 18:48

Gyöngyössy Imre emlékére filmvetítés-sorozat kezdődik Fehérváron

Székesfehérvárt is érintő, olasz–magyar filmvetítés-sorozat kezdődik országszerte a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével, a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében Gyöngyössy Imre emlékére.

FMH

Forrás: Shutterstock

Az 1930-ban született Gyöngyössy Imrét a mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. 1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés koholt vádjával három év börtönbüntetésre, tíz év köz­ügyektől való eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Később, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1961-ben filmíró–filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, az emberi jogaiktól megfosztottakról.

Székesfehérváron a Szent István Művelődési Házban láthatjuk filmjeit a következő időpontokban: Október 4. 10 óra: Férfiarckép, 17 óra: Virágvasárnap. Október 5. (kedd) 10 óra: Meztelen vagy, 17 óra: Szarvassá vált fiúk. Október 6. (szerda) 10 óra: Várakozók, 15 óra: Két elhatározás, 17.30: Töredék az életről. Október 7. (csütörtök) 10 óra: Jób lázadása, 15 óra: Add tudtul fiaidnak, 17.30: Száműzöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában