Frissen Fejérből

2021.09.30. 07:15

Fehérváron járt az FBI

A CBS (Columbia Broadcasting System) amerikai televíziós társaság szeptember 21-én kezdte meg az FBI International tévésorozat vadonatúj évfolyamának vetítését. A több magyarországi városban forgatott bűnügyi film egyik helyszíne volt Fehérvár belvárosa.

Tóth Sándor

A FBI-ügynökök a jól felismerhető fehérvári Kossuth utcában

Fotó: CBS.COM

A filmsorozat a Szövetségi Nyomozó Iroda Nemzetközi Repülőcsoportjának, az International Fly Team-nek a munkáját mutatja be. A gyorsreagáló egység európai akcióit az FBI budapesti műveleti központjából irányítják. Így nem meglepő, hogy magyar rendőrök, és több fővárosi helyszín, így a Hősök tere, a Halászbástya is megjelenik a filmben. Míg a különböző európai országokban játszódó jeleneteket magyar városokban is forgatták. Így a filmszéria egyes részeiben szegedi és székesfehérvári városrészleteket is felismerhetünk. Az előbbi a spanyol fővárost, Madridot, míg Fehérvár déli szomszédunkat, Horvátország fővárosát, Zágrábot helyettesíti a filmben.

A kezdőepizód egy amerikai szökevény elleni FBI-akcióról szól, aki egy 14 éves lányt erőszakkal hurcolt magával Zágrábba. A tinédzser elrablójának elfogása és a lány kiszabadítása körüli események a fehérvári belvárosban játszódnak, ahol augusztus végén és szeptember elején – a forgatás idején – horvát feliratok kerültek az épületekre. A Kossuth utcában egy horvát pékség (Pekara) és jégkrémes (Sladoled) közelében jól látható 8-as szám alatti házon Saára Gyulának, a város egykori polgármesterének az emléktáblája, valamint Medgyessy Ferenc Táncosnő c. szobra is feltűnik a képkockákon. A Városház tér, a Liszt Ferenc utca – ott a legkedveltebb fehérvári szobor, Kocsis Balázs Kati nénije melletti épületen a Bošnjak Bank feliratozás olvasható –, a Bartók Béla tér és a Jókai utca is ismerős helyszínként jelenik meg az amerikai filmben. Az utóbbi utcában a Ciszterci Szent István Gimnázium a horvát intézménytábla szerint a zágrábi rendőrség épületévé változott át.

A FBI-ügynökök a jól felismerhető fehérvári Kossuth utcában
Fotó: CBS

A film fikciós történetei nem egy esetben valós alapsztorikra épülnek. Olyan bűntényekből merítettek alkotói, amelyek az utóbbi években szerepeltek az amerikai és a világsajtó hasábjain. Főszerepben azokkal az elitügynökökkel, akik az FBI nemzetközi részlegében dolgoznak. Elsődleges missziójuk, hogy akcióba lépjenek ott, ahol az amerikai állampolgárok veszélyben vannak. Megvédjék őket, bárhol is legyenek a világon, és semlegesítsék az ellenük irányuló fenyegetéseket, támadásokat.

Amerikai hírforrások vélekedése szerint az Emmy-díjas Dick Wolf forgatókönyvéből készült (egyben ő a film ügyvezető producere is) FBI International c. filmsorozat a tengerentúli bűnüldözés reális ábrázolása. A szériának várhatóan sikert jósolnak, mivel első epizódját 6,24 millióan tekintették meg az USA-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában