Frissen Fejérből

2021.09.16. 19:11

A hagyományok nyomában jártak Sárosdon

A most magunk mögött hagyott hétvégén, szombaton immáron 10. alkalommal rendezték meg a Sárosdi Kézműves Találkozót és Vásárt, melyet népzenei műsorokkal színesítettek.

Déri Brenda

A Köfém Nyugdíjas Klub néptánccsoportja volt az egyik fellépő vendégcsoport

Fotó: Györök Henrietta

A rendezvény főszervezője a Sárosdi Kézműves Egyesület volt, akik évről évre azon munkálkodnak, hogy összehozzák a népi hagyományok és a kézműves mesterségek kedvelőit. Ennek okán egy egész napos rendezvénnyel készültek, mely során a különlegesebbnél különlegesebb kézműves termékek vásárlása mellett bárki, aki kedvet kapott hozzá, alkothatott is a mesterek standjánál.

A Köfém Nyugdíjas Klub néptánccsoportja volt az egyik fellépő vendégcsoport
Fotó: Györök Henrietta

Ezen túl az odalátogatók olyan újonnan induló kézműves tevékenységeket ismerhettek meg, mint például a gyémántképkirakás, pirográf technikával való díszítés vagy az üveggravírozás. Persze ezek mellett a régebbről ismert eljárásmódok is helyet kaptak, így akit a fafaragás, kosárfonás, bőrmegmunkálás vagy fazekasság érdekelt, az is kipróbálhatta magát a kézművesek foglalkozásain.

A szabadegyházai festő szakkör is képviseltette magát
Fotó: Györök Henrietta

A kirakodóvásár és az értékesítés mellett ugyanis minden alkotó foglalkozá­sokat is tartott az érdeklő­- dőknek, így bárki elsajátít­hatta a különböző technikákat a nap folyamán. Utóbbival kapcsolatban Takács Istvánné, az egyik főszervező hozzátette, hogy a hölgyek körében nagy népszerűségnek örvendett a gyöngyfűzés és a hímzés.

Az eseményre számos Fejér megyei településről ellátogattak, akadtak olyanok, akik nemcsak vendégként, hanem fellépőként is részt vettek a találkozón. A megyében található valamennyi felnőtt- és gyermeknéptánccsoport megmutatta néptánctudását.

A Sárosdi Kézműves Egyesület Búzavirág gyermeknéptánccsoportja is nagy sikert aratott
Fotó: Györök Henrietta

Takács Istvánné hangsúlyozta azt is, hogy az egyesület és az esemény fő célja a hagyományok őrzése és fenntartása, éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy egy hasonló rendezvény keretén belül csoportosulni tudjanak azok az emberek, akik szeretik a kézművességet, a kézműves hagyományokat, a népzenét és néptáncot.

Az elmúlt évek során olyan baráti kapcsolatok alakultak ki az egyes találkozók alkalmával, hogy szinte bevett szokássá vált, hogy egymást vendégül lássák a különböző egyesületek és csoportok. Így egy igazán családias eseménynek lehettek részesei a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában