Frissen Fejérből

2021.08.01. 08:15

Óvodai ünnepségtől a nemzeti versenyig jutott a fehérvári Bíró Gergő Zalán

Bíró Gergő Zalán életének már kicsi kora óta szerves részét képezik a versek és a szavalás. Számtalan versenyt követően idén már egy nemzeti megmérettetésen vesz részt a fehérvári fiatal.

Baráth Eszter

Gergőnek nincs kedvenc költője vagy korszaka az irodalomban, ami elé kerül, azt elolvassa

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Teleki Blanka Gimnázium frissen érettségizett diákjának, Bíró Gergő Zalánnak gondolatban sokat kellett visszaugrania az időben, amikor arról kérdeztem, mióta foglalkozik versmondással. – Első osztályos korom óta, sőt talán már előtte jártam az első versmondó versenyemen és azóta folyamatosan az életem része a szavalás. Elég korán megtanultam olvasni és egy óvodai ünnepségen megkértek, hogy mondjak verset. Ekkor merült fel a gondolat, hogy egy versenyen is részt vehetnék – elevenítette fel a korai kezdetet.

Később aztán nem is egy versenyen próbálta ki magát a fehérvári fiatal. Az utolsó megmérettetése tavaly a Fehérvári Versünnep volt, amit sajnos nem tudtak befejezni a pandémia miatt. Most azonban folyamatban van egy újabb, ami a „VI. Nemzeti VERSeny” nevet viseli. – Ez egy háromfordulós megmérettetés, melyre három alkotással kellett jelentkezni. A versenykiírás rögzítette, hogy az egyik műnek kortárs versnek kell lennie, egy másiknak az újrakezdéssel kapcsolatosnak, a harmadik költemény pedig szabadon választható – foglalta össze a megmérettetés lényegét röviden a versenyző. – Az elődöntőben azt a feladatot kaptuk, hogy otthoni körülmények között készítsünk videót a három megjelölt vers közül az egyikről.

Azoknak, akik az első fordulón továbbjutottak – így Gergőnek is – a második körben egy versklipet kellett leforgatni. Így kezdett közös projektbe a Fehérvár Médiacentrum Kft.-vel, akik Gergő kérésére azonnal igent mondtak. – Ezúttal is köszönöm a Médiacentrum munkatársainak a professzionális segítséget! – emelte ki. Ennek a feladatnak még nincs eredménye, de a továbbjutók majd a Nemzeti Színházban rendezett döntőn adhatják elő a harmadikként megjelölt alkotást.

Gergőnek nincs kedvenc költője vagy korszaka az irodalomban, ami elé kerül, azt elolvassa
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gergőnek nincs kedvenc költője vagy korszaka az irodalomban, ami elé kerül, azt elolvassa. Kedveli a hazaszeretettel kapcsolatos verseket, a szerelmi és a tájköltészetet, de mint mondja, gyakorlatilag mindenevő. – Igazság szerint az iskolai verselemzést sosem kedveltem, annak ellenére, hogy a költészetet nagyon szeretem. Ha elolvasok egy verset, novellát vagy regényt, az ad egy érzést, egy hangulatot, egy üzenetet, és nem szeretem, ha valamit bele

kell magyarázni, sablon mentén kell gondolkodni – mesélte.

A jövőre tekintve elmondta: ahogy eddig hobbiból foglalkozott versmondással, ez valószínűleg a későbbiekben is megmarad. – Hála Istennek, felvettek az orvosi egyetemre, így szeptembertől Szegeden fogok tanulni. Emellett természetesen szeretném folytatni a vers- és prózamondást. Noha nem a média területén fogok elhelyezkedni, úgy gondolom, egy orvos életében hatalmas szereppel bír az egyértelmű, kifejező kommunikáció – mondta a jövővel kapcsolatban.

A versmondásnak köszönhetően sok emberrel megismerkedett, akik közül néhányukkal baráti kapcsolatot is kialakított. Az elmúlt időben rengeteget tanult a színpadi jelenlétről, és a versenyeken számtalan új alkotást ismert meg. – Nyilván egy megmérettetésre azért megy az ember, hogy elérjen valamilyen helyezést. Ettől verseny a verseny. Elcsépeltnek hangzik, de a versmondásban mindenképpen igaz, hogy „a részvétel a fontos”, hiszen egyrészt maga az előadó is teremt egy hangulatot, ad egy élményt, de a hallgatóság is kap egy megnyugtató, vagy épp felkavaró, de mindenképpen elgondolkodtató benyomást. Versenyekre tehát nemcsak azért járok, hogy helyezést érjek el, hanem azért is, hogy megismerkedjek olyan emberekkel, olyan szerzőkkel és alkotásokkal, akiket vagy amiket addig nem ismertem, s az életemhez hozzátesznek valamit – foglalta össze a versenyek valódi lényegét Bíró Gergő Zalán.

Bíró Gergő Zalán rendelkezésünkre bocsátotta a Nemzeti VERSeny második fordulójára készült versklipjét, amelyet a Fehérvár Médiacentrum munkatársaival készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában