Frissen Fejérből

2021.08.26. 17:00

Méltó ünnepsorozattal emlékeznek Wekerlére

Szerda délután két kiállítás is nyílt a Lábasházban. Mindkettő témája a város híres szülötte, Wekerle Sándor.

Palocsai Jenő

A sok kiváló közül Lévay Jenő alkotása nyert

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az első polgári származású, háromszoros magyar miniszterelnök halálának 100. évfordulójára Wekerle centenáriumi évvel emlékezik meg szülővárosa. Az ünnepi rendezvénysorozatot a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvány, a városi önkormányzat és számos közreműködő szervezet készítette elő és bonyolítja le.

Szerdán délután tartották a móri Lábasházban a Wekerle Sándor és kora címmel meghirdetett országos grafikai pályázat díjkiosztóját, mely a pályaművekből készült kiállítás megnyitója is volt egyben. Külön meglepetés volt, hogy a tárlat kiegészült egy fotó­kiállítással, mely az Egy szobor születése címet kapta.

A sok kiváló közül Lévay Jenő alkotása nyert
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállításokat Lerhner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg, aki nemcsak Mór és a művészet szoros kapcsolatát méltatta, hanem az idén 80 esztendős Nagy Benedek szobrász­művészt is, aki 10 évvel ezelőtt elkészítette a Wekerle emlékművet. Buza Ernő, a kuratórium elnöke elmondta: – Sok pályamunka érkezett a pályázatra az ország minden szegletéből. A sok kiváló közül Lévay Jenő grafikus alkotására nyerte a pályázatot.

A Lábasházban kiállított alkotások november 14-ig láthatók, utána visszakerülnek az alkotókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában