Frissen Fejérből

2021.08.07. 19:15

Átmeneti állapot: újgenerációs tárlat nyílt a Velencei-tavi Galériában

A 2000-es évek generációjának érzékeny alkotó társasága kapott bemutatkozási lehetőséget a Velencei-tavi Galériában. A szombati tárlatmegnyitón bepillantást nyerhettünk gazdag, ámde még természetes eszközrendszerrel készült munkáikba. Az átmeneti állapot, mely üzenetük fókusza, generációjukra épp úgy értelmezhető, mint az elmúlt időszak járványhelyzete adta alkotói látásmódra.

S. Töttő Rita

A tárlatot Ocsenás Katalin és tehetséges zenészek nyitották meg

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Egy olyan generáció mutatkozik be a Velencei-tó körül élőknek a Velencei-tavi Galériában, akikről talán nem tudunk elég sokat ahhoz, hogy értsük őket – fogalmazott a Liminaris – Folyamatos folyosók című tárlat megnyitóján Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója, utalva arra, hogy a felvonultatott alkotók javarészt 2000-es születésűek. – Ez ugyan többnyire így van a generációk között, de ez a generáció nagyon okos, fejben nagyon gyors, intelligens és zárt. Ez a zártság, ha ki lehet bontani, nagyon sok értékkel bír, melyet a zene, a képzőművészet, az irodalom nyelvén keresztül érthetünk meg.

A tárlatot Ocsenás Katalin és tehetséges zenészek nyitották meg
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Ezek a fiatalok hihetetlen tartalmakat, érzékeny, értelmes, jó gondolatokat képviselnek, melyeket érdemes a közösségek elé vinni – mutatott rá a közművelődési szakember, hozzátéve, akkor is, ha még nem abban a korszakban vannak, amikor minden eszközrendszer birtokában tudják bemutatni munkáikat, hiszen pályájuk kezdetén még sokkal természetesebb, érzékenyebb módon láttatják a bennük rejlő gondolati gazdagságot. A kiállító művészek – Aradi Mátyás, Szabó Hanna, Szabó Boglárka, Setényi Anna és Révész András – munkáit kellemes muzsikával vezette fel a szintén tehetséges fiatal zenés trió: Tűzkő Salamon (trombita), Éles Máté (dob) és Barakonyi Brúnó (nagybőgő).

– A liminalitás nyersen fordítva küszöbtartományt, átmeneti állapotot jelent, ami korántsem új koncepció, de az elmúlt egy-két évben a populáris kultúrában is egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Mi képzőművészeti szempontból közelítettük meg, melyet a zenéhez hasonlóan egy ábrázolásmódtól függetlenül önmagában absztrakt művészeti ág eszközeként használtunk fel – fogalmazott látásmódjuk kapcsán az egyik alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában