Frissen Fejérből

2021.08.16. 14:00

A Rákóczi Szövetség táborozói időutazásra vitték a fehérvári nézőközönséget

A Rákóczi Szövetség drámatáborában zajló programokról és próbákról folyamatosan beszámoltunk. A fiatal táborozók kemény munkájának eredményét szombat este a közönség is láthatta a színpadon.

Baráth Eszter

Csáky Máté és Göbő Anna az egyik élettörténet jelenetében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Idén a IV. Kárpát-medencei színjátszó táborban huszonkét diák vett részt, akiknek egy hét állt a rendelkezésükre, hogy a színház szakembereivel közösen színpadra állítsák a Visszatekintő játék című előadást.

A darabot Lőrincz Zsuzsa írta és rendezte, Egyed Attila a színpadi beszéd rejtelmeibe vezette be a résztvevőket a beszédtechnika-foglalkozásokon, Molnár G. Nóra pedig a koreográfia megalkotásával segítette a munkát. A fiatalok közül néhányan első alkalommal vettek részt a székesfehérvári táborban, de vannak köztük olyanok is, akiknek nem idegen sem a város, sem a királyi napok hangulata, sem a koronázások története, jártak már a megyeszékhelyen.

Szent Margit kolostorba vonulását énekszóval kísérték
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Minden szem rájuk szegeződött

A korábbi években a táborok résztvevői a koronázási szertartásjátékok nagyszínpadán, a Vörösmarty Színház művészeivel közösen állhattak, bemutatva egy-egy uralkodó koronázását és élettörténetét. A jelenlegi rendkívüli helyzet miatt azonban most ők kerültek előtérbe és főszerepbe, ami rendkívüli munkát igényelt részükről.

Csáky Máté és Göbő Anna az egyik élettörténet jelenetében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egy héten át tartó megterhelő és általában az esti órákba is belenyúló próbák esetleges nehézségeit a fi atalokban biztosan enyhítette a szombati bemutató után a nézőtérről érkező vastaps. A félórás előadás során nemcsak a szereplők, de a nézőközönség is valódi időutazásban vehetett részt. A színpadon azoknak a királyoknak a történtét elevenítették fel, akiknek a koronázását és életét az elmúlt nyolc esztendőben a koronázási szertartásjátékok keretein belül a nemzeti emlékhelyen láthatta a nézőközönség. A Visszatekintő játék után felhangzó hosszas taps elhalkulását követően a kivetítőn a III. Béla – Az aranykor trónusán című szertartásjátékot elevenítették fel.

A határon túli magyar fiatalok augusztus 8. óta gyakoroltak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azoknak, akik a hétvége során nem látták a Rákóczi Szövetség táborozóinak előadását, még ma is van rá lehetőségük. A nemrégiben felújított Bartók Béla tér színpadán 20.00 órakor kezdődik a fiatalok harmadik és egyben idei utolsó előadása. A belépés ingyenes, de karszalaghoz kötött, amelynek átvételére a Vörösmarty Színház jegyirodájában van lehetőség 10.00 és 19.00 óra között.

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/a-jatek-elvezete-a-fontos-5189441/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában