kiállítás is volt

2021.07.12. 12:39

Hagyomány lesz a táncház Nagykarácsonyban

Első, kedvcsináló táncházi mulatságot tartott július 10-én a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület. Folytatás augusztusban.

Majer Tamás

Balról Cserepes-Tóth Diána, Szekeres Béláné és Cserepes Zoltán, a magyar néphagyomány köti őket össze

Fotó: Varga Mihály/egyesület

Szekeres Béláné Erzsébet, az egyesület elnöke úgy számolta, mintegy hetvenen vettek részt a táncházon. A rendezvény nyitányaként Csuka Marcell harmonikaművész, a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatórium hallgatója muzsikált, majd Suplicz Mihály táncoktató, mesemondó mesélt. Egy kis kiállítást is létrehoztak a szervezők: kerámiák, petróleumlámpák, régi szenes vasalók, új népviseletek sorakoztak az asztalokon.

– Moldvai körtáncokat és csallóközi polgári táncokat jártunk – mondta lapunknak Suplicz Mihály. – Az volt a nagyon-nagyon fölemelő, hogy az idősek is beálltak – emelte ki. – Direkt úgy választottam ki a táncokat, hogy mindenki, aki eljött és megtisztelt minket, tudjon egy kicsit mozogni. Ez a mozgás közel másfél órásra sikeredett – fogalmazott.

Balról Cserepes-Tóth Diána, Szekeres Béláné és Cserepes Zoltán, a magyar néphagyomány köti őket össze
Fotó: Varga Mihály/egyesület

Cserepes Zoltán és felesége, Diána a horvátországi Kórógyról érkezett. – Több éve kapcsolatban vagyunk az itteniekkel. Első alkalommal, amikor idejöttünk, a Mikulásházba hoztuk a gyerekeket, s közben megismerkedtünk Szekeres Erzsébettel. Ahogy egyre aktívabb lett az egyesületük, mind többet találkoztunk – mondta.

Kórógyra is visszavárják a nagykarácsonyiakat, akár a tavaszi gyermekfesztiválra, akár a Kárpát-medencei magyar zenekarok találkozója idején. A határon túli magyar vendégek is érzékelik, hogy micsoda kedvvel próbálják a néphagyomány magvait elhinteni településükön a nagykarácsonyiak. – Szerintem ha sikerül nekik az a terv, hogy bevonják a gyerekeket is, akkor ennek lesz maradandó nyoma – tekintett előre Cserepes Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában