Csupa csoda három éve

2021.07.27. 07:30

Félidőhöz ért a Munkásművelődési Központ Népmesepontja

A Munkásművelődési Központ lesz az egyike az ország 15 Népmesepontjának, egy sikeresen megnyert 80 milliós pályázatnak köszönhetően – írta a Dunaújvárosi Hírlap 2018. március 16-án. Azóta három év telt el.

DH

Csibri Istvánné a kezdetektől, immár három esztendeje vesz részt a szakmai munkában

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A magyar népmesekincs továbbadását és a gyerekek kompetenciafejlesztését szolgáló Népmesepontok létrehozására írt ki pályázatot egy évvel korábban a kormány csaknem 1,2 milliárd forint értékben.

Kováts Rózsa igazgatónak köszönhetően a Munkásművelődési Központ (MMK) is pályázott, és százszázalékos állami támogatással mintegy 80 millió forintot nyert a hároméves projektre, amelyet azután még három esztendőn át az intézmény saját erőből fenntart majd. Így jött létre a CsupaCsoda Birodalom Népmesepont, amely céljának beteljesítésére 17 oktatási intézménnyel kötött megállapodást az MMK, összesen több mint 2400 tanuló bevonásával.

A szakmai munkába már az első pillanatban felkérte az igazgató Csibri Istvánnét, a Petőfi-iskola egykori tanítóját. Erika néni, ahogy a gyerekek szólítják, úgy látta hosszú távon működőképesnek, ha meghívásos alapon működtetik. Az általa kialakított rendszer lényege, hogy kiküldi az iskoláknak minden hónapban a tervezett programokat, és arra lehet jelentkezni, ám nem kizárt ettől eltérni sem.

A Népmesepont meglehetősen sokszínű palettával működik. Elsősorban természetesen a népmesék népszerűsítése a cél, de Erika néni úgy tartja jónak, mindig legyen a foglalkozásokban ismereta nyag is, ehhez kapcsolódnak a mesék, ami lehet élő mese, dia-, mesefilm, játék, mozgás és komoly tudásanyag. A foglalkozásokhoz valamilyen aktualitást is kötöttek, például a veszélyben lévő méheket.

Csibri Istvánné a kezdetektől, immár három esztendeje vesz részt a szakmai munkában
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A kulturális órákat ő maga írta és tartotta, a művészeti alkotó foglalkozásokat Bede Zsuzsanna vezette, és voltak családi napok, színielőadások is, és ezekből nem maradtak ki az óvodák sem. Fontos kiemelni, hogy tavaly a pandémia idején az Erzsébet-táborok segítésére nyolc héten át mindennap fogadtak egy iskolát, csütörtökönként pedig színház volt. Ráadásul minden héten más kínálattal! A három év alatt 11 ingyenes tábort is szerveztek, kettőt a Balatonon, a mesemondó versenyek résztvevőinek jutalmul. A pályázatban azt vállalták, hogy 2400 gyereket vonz be a Népmesepont a három év alatt. Úgy tűnik, ezt sikerül megvalósítani: eddig 17 ezer gyerek volt a foglalkozásaikon. Ebben persze benne vannak az olyan alkalmak is, mint a megnyitó, az előadások vagy a zenés produkciók, ám a szám adat hitelességéhez kétség nem fér. A gyerekeknek ugyanis alá kell írniuk a jelenléti ívet, az eseményekről felvételek készülnek, hiszen mégiscsak uniós pályázatról van szó, amelynek az elszámolásához ezekre szükség van. És ebben az óvodások nincsenek is benne!

Mindemellett a három esztendő alatt hat embernek adott munkát. A pályázat lejártával megmarad az infrastruktúra, az eszközök. A pályázatban vállalták, hogy újabb három évig még működtetik. Már minden iskolaigazgató írásban jelezte, hogy szeretnék a folytatást, mert nagyon jónak tartják. Ugyan csak évi öt foglalkozás lenne az elvárás, ennél nagyobb tervekkel készülnek. Igaz, ezt csak akkor tudják megvalósítani, ha a város igényli és támogatja is. Ígéretük már van rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában