Frissen Fejérből

2021.07.01. 12:00

Élményekben gazdag kirándulások Fejér megyében

Élénk érdeklődés övezi megyénkben a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségépítő kultúránk elnevezésű programsorozatát: június 10. és július 9. között a megye 53 településéről 62 közösség – mintegy 1300 résztvevő – fogadta el a meghívást, hogy ingyenes autóbuszos kiránduláson szerezzen szép élményeket, fedezzen fel lakóhelyétől távolabb eső tájakat, ismerjen meg kulturális intézményeket.

V. Varga József

Autóbuszra fel! Kirándulók Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézet új székházánál Fotó: NMI

Színházi előadás, ebéd és körséta, a helyszín megismerése szerepel a programban – tájékoztatta lapunkat Kiss Dorottya, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóságának vezetője.

Két úticél közül lehetett választani. Az egyik kirándulás a Fejér megyeiek számára kicsit távolabbi vidékre kalauzolja a települések közösségeit: Lakitelekre, a Népfőiskola Alapítvány területére, és az alapítvány által létrehozott, Nemzeti Művelődési Intézet központjába. A másik kiránduláson pedig Kápolnásnyékre, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola eseményközpontjához utaznak a résztvevők.

A Lakitelek Népfőiskola területén a csoportok bejárják a Hungaricum ligetet, megismerkednek a népfőiskolához tartozó épületekkel. A népfőiskola, a magyar közösségek szellemi központja mintegy 4 hektáros területen fekszik, konferenciák, tudományos tanácskozások színhelye, ugyanakkor a legkülönbözőbb képzések, az élethosszig tartó tanulás színtere is. Területén szálláshelyek, vendéglők biztosítják, hogy Lakitelek a magyarság találkozóhelye is legyen. Ugyanakkor szerepel a kínálatban rekreációs központ gyógyfürdővel, tanuszodával, de borkatedrálissal, kápolnával, bibliaházzal, szoborkerttel és még sok minden mással találkozhatunk.

Autóbuszra fel! Kirándulók Lakitelken, a Nemzeti Művelődési Intézet új székházánál
Fotó: NMI

A kirándulóknak emellett a Nemzeti Művelődési Intézet tavaly elkészült lakitelki székházát az intézet Fejér megyei irodájának munkatársai mutatják be. Különlegesség, hogy mindez nem „csupán” egy irodaépület, hiszen az intézmény egész kialakítása, díszítése is tükrözi azt a szellemiséget, amelyet a közművelődést szolgáló intézet magáénak vall. Az épület díszítőelemei a szerves magyar kultúrát tükrözik, ennek jegyében készült el a homlokzatot díszítő fríz, ezt tükrözik az épület vakolathímei, az aulában bejárható napút, és a többi látnivaló. Az intézet kialakítása arra utal, hogy különös gondot fordítanak az elődök tiszteletére is.

Sokan jelentkeztek Fejér megyéből a kápolnásnyéki tanulmányútra is, ahol a csoportok a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon láthatnak egy-egy táncelőadást vagy prózai színházi produkciót (a színházi program időpontonként más és más). Emellett megtekintik a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola eseményközpontját. Körsétán kalauzolják a csoportokat a Nyéki sörfőzdében, a Halász-kastélyban és a parkban, emellett pedig szabad programként a résztvevők felkereshetik a Vörösmarty-emlékházat, valamint a Liszt-művészházat is – tudtuk meg Kiss Dorottyától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában