Frissen Fejérből

2021.06.22. 19:42

Vándorkiállítás nyílt Kápolnásnyéken Trianonról, kicsit másképp

Teljes ívű, letisztult, könnyen átlátható vándorkiállítás nyílt Trianont bemutatva kedden késő délután Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon Eseményközpontban.

S. Töttő Rita

L. Simon László, Horváth-Lugossy Gábor és Tessely Zoltán nyitották meg a hiánypótló tárlatot a Halász Gedeon Eseményközpontban kedden

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Trianon hátterétől, annak utóhatásáig a teljes történeti áttekintés elolvasható, felfedezhető és megérthető azon a plakátsorozaton, melyet a Magyarságkutató Intézet állított össze s bocsátott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola központjaként működő komplexum látogatói számára elérhetővé. A vándorkiállítás anyagának első etapja az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségi jellegéből fakadó súlyos problémáitól, annak 1918-as összeomlásán keresztül a Magyarországot érintő politikai viharokon át a megszállások kezdetéig tart. Majd a versailles-i békekonferenciának szentel komolyabb összeállítást a szervező, s Horthy színre lépésével, s a békediktátum aláírásával folytatódik.

Tessely Zoltán, Horváth-Lugossy Gábor és L. Simon László nyitották meg a hiánypótló tárlatot a Halász Gedeon Eseményközpontban kedden
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ám ezzel nem ér véget a tárlat, hiszen napjaink történéseit is érinti: a 2010-ben megfogalmazott Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtétel a záróakkord, melyben többek közt arra kérik a magyarokat: „a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak.”

 

A kiállításon L. Simon László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, megköszönve Horváth-Lugossy Gábornak, a Magyarságkutató Intézet főigazgatójának a szemléletes összeállítást, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő pedig kiemelte: az elmúlt tíz esztendő bebizonyította, hogy élő közösséggé tudunk formálódni ismét, hiszen együvé tartozunk mi magyarok a Kárpát-medencében. Az intézet célja is ez – hangzott el a főigazgató megnyitóbeszédében: „hozzájárulni ahhoz, hogy újra erős nemzetállamot építsünk itt, a Kárpát-medencében”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában