Múltunkból a jövőt

2021.06.30. 09:00

Gyermekkora óta elkötelezett a történelem iránt Váczi Márk

Ismét eljött a disputa ideje! Az Öreghegyi Közösségi Házban Bobory Zoltán ezúttal az elismert történésszel, néprajzkutatóval, Váczi Márkkal beszélgetett.

Héjj Vivien

A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal történésszel munkásságáról, kutatásáról beszélgetett a Vörösmarty Társaság elnöke. Mint kiderült, a beszélgetőtársakat egy régi közös emlék is összeköti: Váczi Márk egykor, iskolás korában, részt vett egy szavalóversenyen, ahol a zsűriasztalnál Bobory Zoltán is helyet foglalt. Váczi Márk a verselésről úgy nyilatkozott, aki nem akarja szívvel és lélekkel csinálni, az egy idő után abba fogja hagyni, ám számára ez szerencsére sosem volt kényszer.

– A magyart mindig szerettem, az irodalmat és a nyelvtant is. Emellett a történelem is nagyon fontos tárgy volt számomra már általános és középiskolás koromban is. Az ókort viszont már akkor sem szerettem igazán, a középkor és az utána következő időszakok mindig jobban érdekeltek, talán ezért is lettem 20. százados történész – fogalmazott Váczi Márk, akitől azt is megtudtuk, az első regény amit olvasott, Fekete István A koppányi aga testamentuma volt.

Ismert és elismert személyiség Váczi Márk történész, néprajzkutató
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindezek tükrében egyértelmű volt: az egyetemi tanulmányait történelem szakon kezdi el. Később a népi kultúra iránti érdeklődése a néprajzképzés elvégzésekor teljesedett ki. Ma már Váczi Márk kutatóként és történészként is aktívan részt vállal Fehérvár életében.

– Elsősorban Székesfehér­vár és Fejér megye épített értékeit szeretném bemutatni a város és a megye lakosságának, írásban, szóban, képben. Történészként azt vallom, hogy a múltat nagyon fontos megismerni a hibáival, lehetősé­geivel, előnyeivel, hátrányaival együtt, hiszen ebből tudunk leginkább tanulni – beszélt motivációjáról Váczi Márk.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget