néptánc

2021.06.09. 07:10

Kiemelkedő szólótáncosok: Molnár Gergely és Trenka Máté bokrétás címet nyert

Két ifjú, székesfehérvári néptáncos is igen komoly elismeréssel tért haza a Szarvason a napokban rendezett Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Fesztiváljáról.

Bokros Judit

Molnár Gergelyt édesapja, Molnár Gábor készítette fel

Fotó: a család

Az Alba Regia Táncegyesületet és a felkészítő tanárokat s persze a szülőket is büszkeséggel töltheti el, hogy Trenka Máté bokrétás címet nyert és különdíjban részesült a gyermeki lélek színpadi táncos megjelenítéséért, Molnár Gergely pedig, amellett, hogy bokrétás címet nyert, az egész fesztivál legkiemelkedőbb ifjú legény táncosa lett. Mindkét fiatalember a 2020-as selejtező után jutott tovább a döntőbe, amelyet jelentős czúszással, már idén rendeztek meg, a koroanavírus járvány miatt.

Trenka Máté és felkészítője, Sipos Dániel
Fotó: a család

Gergely felkészítője édesapja, a szintén az Alba Regia Táncegyütteshez tartozó Molnár Gábor. Tőle tudjuk, hogy kisebbik fia és bátyja, Benedek szinte az anyatejjel együtt szívta magába a néptánc szeretetét. Gergely az általános iskola 2. osztályában érezte úgy, hogy szeretne az albásokhoz tartozni, úgyhogy testvérével együtt az utánpótlás tagjai lettek, és a Pulutyka csoportba jártak. A fiatalember már az előző országos szólótáncos versenyen is kapott bokréta címet, illetve többször nyert a „Mezőföld Virágai” szólótáncversenyen. Az idei szarvasi döntőre kötelező anyagként a perkátai verbunkot vitte, a szabadon választott tánca pedig a gyimesi verbunk volt. A legkiemelkedőbb ifjú legény táncos cím azt jelzi, hogy jelenleg korosztályában ő az ország legjobbja.

Molnár Gergelyt édesapja, Molnár Gábor készítette fel
Fotó: a család

Mátét a szintén albás Sipos Dániel készítette fel. Ő mesélte lapunk érdeklődésére, hogy a fiatalember kérte föl erre, mert már korábban is dolgoztak együtt, például a Fölszállott a páva című verseny kapcsán. Mivel a korlátozások miatt sok volt a kihagyás, ezért az elmúlt hetekben nagyon kellett igyekezni, hogy a nyitás után Mátét ismét formába hozzák. Kötelezőnek alapi kanász és perkátai sudridom tánccal készült, a szabadon választott tánc pedig a jobbágytelki verbunk volt. Ezekben a technikai tudás mellett megnyilvánulhatott a gyermeki virgoncság, a játékosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában