Frissen Fejérből

2021.06.15. 08:00

A tudattalanra ható ruhakiállítás nyílt Fehérvárcsurgón

A székesfehérvári Vörösmarty Színház jelmezeiből összeállított kiállítás nyílt hétfőn a Károlyi-kastély emeleti termeiben.

Palocsai Jenő

A Károlyi-kastélyban hétfőn nyílt kiállítás a Vörösmarty Színház jelmezeiből. Bár több színdarabból válogatták a kosztümöket, mégis mind kellemes harmóniában volt a kiállítóhellyel. A felső emeleti Manzárd képtárban, a Wenckheim- és a Napóleon-teremben is láthatók Kovács Yvette Alida jelmeztervező munkái, és még a főkönyvtárba is jutott egy tűzpiros ruha. A Szikora János (jobbra) és Károlyi György (balra) által megcsodált Szent István-jelmez (képünkön) is látható a július 3-ig tartó kiállításon.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Először a felső emeleti Manzárd képtárba invitálta vendégeit Károlyi Angelica, ahol a kiállításmegnyitót férje, Károlyi György köszöntő szavai indították. A gróf elmondta, hogy mind a látogatók, mind a szervezők számára nagy öröm, hogy lecsengett a járvány, és ennek köszönhetően újra élőben találkozhat náluk a művészet és a közönség.

A Szikora János (jobbra) és Károlyi György (balra) által megcsodált Szent István-jelmez (képünkön) is látható a július 3-ig tartó kiállításon.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szikora János nyitotta meg a tárlatot. A színházigazgató így fogalmazott: – Számunkra is nagy öröm egy ilyen lehetőség, ugyanis a kosztümök élete sokáig a fényben zajlik, ám később a sötétben folytatódik, mert egy raktár mélyén várják újra a fényt. Azonban van köztük több olyan munkaigényes darab, ami sosem kerül elő újra, holott azok is éppoly értékesek.

A színházigazgató hozzátette még azt is: – A jó szereposztás, az fél rendezés, de a siker másik fele a színpadon dől el, és ebben hatalmas szerep jut a ruháknak, melyet a jelmeztervező úgy készít, hogy üzenete van a kosztüm színének, anyagának, formájának. Mind-mind befolyásolja a szereplő megítélését. Az ilyen ruha egy rejtett információhalmaz, és az általa keltett asszociációk eljutnak a tudatunk legmélyére.

Üzenete van a kosztüm színének, anyagának…
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hatalmas felelősség tehát a jelmezek tervezése, de – mint kiderült – a kiállításon szereplő ruhák tervezője, Kovács Yvette Alida könnyedén megbirkózik ezzel, ugyanis Szikora János szerint egyben fantasztikus festő is, és az igényesség nemcsak a kosztümökben, hanem a képeiben is visszaköszön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában