Keszőcétől Kókonyáig…

2021.06.21. 14:00

Folkjuniális gálával és esti kertmozival Feketehegy-Szárazréten

Keszőce, Guba, Derce, Dödölle, Pulutyka és Kókonya. Azaz darabos szilvalekvár, ősi népi viselet (de a mákos guba sem kutya), szemcsés gabonaőrlemény, krumpligánic (ganca, cinke), kelkáposzta főzelék, a húsvéti sonka levében megfőzött tojás.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Hát bizony, meg is éheztünk, ahogy egyre csak sorjáztak az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjai a színpadon. Árnyékban is 30 fok, de a bájos fruskák és fess legények kétszer is bemutatóztak – a nagyérdemű (szülők, hozzátartozók ismerősök) őszinte örömére.

A szombati folkjuniális a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ égisze alatt zajlott a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban.

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A művészeti iskola növedékeinek gálaműsora magáért beszélt. A vastaps nem is maradt el! Az egyes formációkról Majoros Andor művészeti menedzser szolgált tudnivalókkal a produkciók összekötéseként.

A Keszőce bökönyi táncokkal szolgált, a Guba tardoskeddi koreográfiával, a Derce bukovinai táncokkal. A Dödölle gyermeklakodalmast mutatott be, a Pulutyka vajdakamarási táncokat, a Kókonya pedig széki koreográfiát. Álljon itt most az ifjak oktatóinak a neve (bizony megérdemlik): Majoros Róbert, Majorosné Szabó Veronika, Majoros Andor, Szombati Réka, Kneifelné Vass Éva és Sipos Dániel. Kísért a Galiba zenekar.

 

A kert is benépesült az alkalmon. A népi gyermekjátszót Kneifelné Laczkó Krisztina vezette, a kézműves foglalkozást Pintérné Palkovics Gabriella. A gyermekjátszó táncházat ugyancsak Kneifelné Krisztina vezényelte, a talpalávalót a Szedtevette zenekara húzta. Varró János útmutatásával ki lehetett próbálni a különféle népi hangszereket, és a népzenész Bergerné Szőnyi Annával zeneovit is prezentált.

Nagy népszerűségnek örvendett a számos fajáték és óriás társasjáték, a gasztroudvar és az esti ingyenes kertmozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában