Kézművesek

2021.06.21. 16:28

Egy év kihagyás után ismét megrendezik a Tűzzel-Vassal Fesztivált

A székesfehérvári Rác utcában újra kiállítanak a késesek, és lesznek műsorok, bemutatók.

Bokros Judit

A szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete képviseletében nagy örömmel jelentette be hétfő reggel Szenczi Jánosné elnök: június 26-án, szombaton megrendezik a XVII. Tűzzel-Vassal Fesztivált, illetve ehhez kötődve a Késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok Országos Találkozóját. Az esemény ugyan a tizennyolcadik lenne, ám a tavalyi elmaradt a pandémia miatt.

Június 26-án, szombaton 10 és 16 óra között tehát ismét élettel telik meg a Rác utca, ahol igényes programok várják a résztvevőket. A megnyitót – amelyen Cser-Palkovics András polgármester felszegeli az emléktáblát az egyesület kapujára – követően, az I. András Király Lovagrend zsoldos hadviselést mutat be. Ezután lesz egyebek mellett mesés előadás, tárogató és furulya muzsika, „Jó ebédhez szól a nóta” a Jenői Asszonykórussal, fellép a Zorica Tánccsoport Ercsiből, a napot pedig táncház zárja.

Szencziné hangsúlyozta: minden program szabadtéri, de be lehet menni például a Szerb Ortodox Templomba és a Rác utcai múzeumba – itt és úgy általában is azonban kérik a higiéniai előírások, a szabályok betartását.

A késesek a Rác utca teljes hosszában állítanak ki, és idén körülbelül ötvenen jelentkeztek. Ráadásul sok a fiatal, akik a régi mesterektől tanultak.

Viza Attila önkormányzati képviselő hangsúlyozta, mennyire fontos szerepe van az egyesületnek a hagyományok megőrzésében és továbbadásában, akárcsak a Tűzzel-Vassal Fesztivál megszervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában