Cigányszerelem

2021.06.11. 07:35

Lehár nagyoperettjét mutatják be júliusban Csákváron

A kettes számmal is jellemezhetjük a Rátonyi Róbert Színház csütörtöki sajtótájékoztatóját: ez volt a második csákvári premierjére készülő társulat második sajtótájékoztatója. Nem mellesleg, a májusi újranyitás óta két előadást tartottak.

Borsányi Bea

A szereplők egy része és a rendező – sajtótájékoztatón beszéltek a bemutató részleteiről

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csákvár tavaly alakult, önálló színtársulattal bíró színháza, a Rátonyi Róbert Színház ősszel tartotta első premierjét, akkor Kálmán Imre Csárdáskirálynője került színre. Július 3-án újabb bemutatót tartanak a Floriana Könyvtár és Közösségi Házban. Ezúttal egy másik világhírű magyar szerző, Lehár Ferenc Cigányszerelem című nagyoperettjét láthatja a közönség. Ahogy azt Teremi Trixi, a társulat művészeti vezetője elmondta, több oka is van annak, miért éppen Lehár operettjére esett a választás: – Tavaly ünnepeltük a zeneszerző születésének 150. évfordulóját, de motiváció volt számunkra az is, hogy nincs Lehár-operett a repertoárunkban. Úgy gondoltam, a Cigányszerelem az a darab, amelynek kiállítására társulatunk megfelelő.

A szereplők egy része és a rendező – sajtótájékoztatón beszéltek a bemutató részleteiről
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bori Tamás rendező hozzátette, Lehárt színpadra állítani nem kis feladat, mert operettjei mind énekesi, mind színészi szempontból kihívást jelentenek, ahogy fogalmazott, „belegebedősen nehezek”. Lehár zeneszerzői képessé­geiről egy anekdotát is elmesélt, miszerint a jó barátságot ápoló Puccini és Lehár rendszeresen elküldték egymásnak a partitúráikat, s Puccini egyszer azt mondta, szerencséje van, hogy magyar kollégája nem opera-, hanem operettdarabokat ír, mert így nem lehet a vetélytársa. A rendező azt is elárulta, az operett nehézsége az operával szemben abban rejlik, hogy ebben a műfajban a zenének és a színészi alakításnak egyformán fontos szerepe van a darab sikerében.

Domoszlai Sándor és Vörös Edina, a két főszereplő énekelt is a premier sajtótájékoztatóján
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A társulat tagjai május 8. óta próbálnak, a Cigányszerelemben pedig szerepet kapott a hazai operettvilág színe-java. A főszerepekben Vörös Edinát és Domoszlai Sándort láthatják majd, de színpadra lép többek között Kállai Bori, Teremi Trixi, Vadász Zsolt, Faragó András, Virág József és Kiss Zoltán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában