Frissen Fejérből

2021.06.30. 10:02

Bruckner-esttel nyit a székesfehérvári Harmonia Albensis

Július 1-én, csütörtökön este ismét megkezdődik a székesfehérvári Harmonia Albensis templomi koncertsorozat.

Bokros Judit-FMH

A Harmonia Albensis keretében az elmúlt mintegy két évtized során a zeneirodalom legnagyobb szerzőinek darabjai mellett kortárs műveket is hallhatott a közönség. Ám a pandémia miatt tavaly nélkülözni kellett ezt a nagy hagyományú eseménysorozatot is. Idén azonban újra négy héten keresztül zajlanak hangversenyek fehérvári templomokban.

A július 1-jei nyitányt az osztrák-német romantikus zene egyik legnagyobb mestere, Anton Bruckner emlékének ajánlják a zeneszerző halálának 125. évfordulóján. A műsorban az e-moll mise mellett rövid egyházzenei darabok hangzanak el a Szent Imre-templomban az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fúvós művészeinek előadásában, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével – közli a zenekar.

A július 8-ai koncerten Virágh András Gábor orgonaművész-zeneszerző lép fel, aki az orgonairodalom remekműveit szólaltatja meg a templom nagyszerű hangszerén. Július 15-én, a Szent Sebestyén-templomban Mozart mennyei harmóniáiból kapnak ízelítőt az érdeklődők. A program első felében a zeneszerző ritkán hallható egyházzenei kompozícióiból hangzik el válogatás, majd a klasszikus zenekari repertoár egyik ékköve, az Esz-dúr szimfónia (KV 543) csendül fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. Az est művészvendége Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő, vezényel Pál Tamás Liszt-díjas karmester.

Végül, július 22-én a számos nemzetközi versenyen díjnyertes Ewald Rézfúvós Együttes az európai zenetörténet több évszázadából válogatott programmal zárja a templomi hangversenyek sorozatát. A koncertek csütörtök esténként 19.30 órakor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában