Frissen Fejérből

2021.06.15. 10:00

Átváltozott, művészi könyvekből nyílt kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében

Horváth Hella origami és paverpol technikával készült munkáiból látható érdekes kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Bokros Judit

Az olvasóteremben paverpol és origami technika ötvözésével létrejött alkotások is vannak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Most, hogy már lehet a könyvtárakat látogatni, van esély rendezvényekre, kiállításra is. A fehérvári Vörösmarty Könyvtárban például június 1-től látható a közel két éve GBS-szindrómával küzdő, otthon lábadozó könyvtárosuk, Horváth Hella minitárlata. Az alkotóról tudható, hogy az origami és a madarak rajongója, az utóbbi években pedig fölfedezett magának egy különleges technikát, a paverpolt, amelyet Hollandiában fejlesztettek ki.

A könyvek átváltozásai című kiállítás szó szerint értendő: láthatjuk ugyanis, hogy a könyvszerető Hella hogyan varázsolt szinte műalkotásokat, könyvszobrokat a selejtezésre ítélt kötetekből. A két vitrinben és három paravánon elhelyezett művek rendkívül dekoratívak. Némelyik könyvnél a lapszélbe „faragott” mintát – állatot, akár baglyot vagy virágot – Hella a „cut and fold” technikával, más esetben pedig többrétegű munkát készített a paverpol és az origami házasításával. A paverpol esetében nála az a különlegesség, hogy az elterjedtebb textilanyag helyett papírral dolgozik.

Az olvasóteremben paverpol és origami technika ötvözésével létrejött alkotások is vannak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hella elmondta, hogy ezek az alkotások még a betegsége előttről valók, de már dolgozik újabbakon is, amelyekből szintén összeállhat egy következő kiállításhoz való anyag.

A tárlat apropója egyébként az Ünnepi Könyvhét, amelyet idén sem rendeztek meg a szokott formában a járvány­ügyi helyzet miatt. Helyette a könyvtár ezzel tiszteleg a könyvek előtt, egészen július 9-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában