Frissen Fejérből

2021.06.22. 07:25

A négy világtájat tartották a kezükben – Bemutatták Fehérváron Ludmann Mihály könyvét

A Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme adott otthont hétfőn késő délután Ludmann Mihály művészettörténész könyvbemutatójának.

Palocsai Jenő

Ludmann Mihály érdekes előadást tartott

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Többen is érdeklődve hallgatták hétfő este Ludmann Mihály előadását, melyben könyvének főszereplőit, Az irredenta szobrok mestereit mutatta be. Kisfaludi Strobl Zsigmond, Pásztor János, Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István személye volt elsősorban az est témája, ám alkotásaik születése és sorsa nemcsak a művészeket, de egyben a két világháború közötti kort is bemutatta.

Ludmann Mihály érdekes előadást tartott
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ludmann Mihály művészettörténész szakterülete a 19–20. századi magyar építészet története, és nem ez az első publikációja. Az irredenta szobrok mesterei című könyve a harmadik önálló kötete, melyet nemcsak maga írt, de ő is illusztrálta fotókkal. Ezek mellett egy Lechner Ödön építészt bemutató könyv társszerzője is egyben. A 2020-ban kiadott könyv története 1921. január 16-án kezdődik, amikor is a budapesti Szabadság téren 70-80 ezer fős tömeg jelenlétében felavatták az irredenta szoborcsoportot, melynek elemei a négy égtáj nevét kapták. Szentgyörgyi a Dél, Sidló a Nyugat, Pásztor a Kelet és Kisfaludi az Észak című szobor megalkotásával járult hozzá, hogy megszülessen egy új tér és egy új művészi műfaj, a hősi emlékművek korszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában