KEREK ÉVFORDULÓ

2021.06.06. 15:00

A jeles alkotó új novelláskötetén dolgozik

Június 1-jén, kedden ünnepelte 90. születésnapját a város kulturális életének hosszú évtizedek óta meghatározó személyisége, Pásztor Bertalan pedagógus, író.

Szabó Szabolcs

Pintér Tamás, Pásztor Bertalan és Barta Endre

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ez alkalomból az önkormányzat részéről Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester köszöntötte otthonában az alkotót.

Pásztor Bertalan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Kisrozvágyon látta meg a napvilágot 1931. június 1-jén.

Tanári diplomáját 1955-ben vehette át az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Berci bácsi 1956 decemberében költözött Dunaújvárosba, és 1957-ben kezdett el tanítani az akkori Münnich Ferenc Gimnáziumban, tanári pályafutását 1995-ben fejezete be a Széchenyi István Gimnáziumban. A szintén pedagógus, korábban a Rudas középiskolában tanító feleségével, Szatmári Erzsébettel boldog házasságban él, egy fiúk született.

Pásztor Bertalan jelenleg is dolgozik, napjainak jelentős részét a helyi könyvtárban tölti. A közelmúltban jelent meg Az igazság ereje című drámakötete, és kiadásra vár új, összegyűjtött novelláit tartalmazó könyve is.

Pintér Tamás, Pásztor Bertalan és Barta Endre
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A jeles szerzőnek eddig 34 különböző kötete, publikációja jelent meg, gazdag pályafutását a többi között Dunaújvárosért díjjal, Vörösmarty Mihály-díjjal valamint Láncos Kornél–Szekfű Gyula-díjjal ismerték el. 2020-ban 65 éves pedagógus-pályafutása elismeréseként megkapta az ­ELTE vasdiplomáját.

Ez alkalomból a Dunaújvárosi Hírlapnak adott interjújában így emlékezett:

„Kisrozvágyon (Bodrogközben) születtem. Trianon után az országhatár szűkre szabta az itt élő emberek életterét. Itt nem volt rádió, az emberek többsége nem olvasott sem újságot, sem könyveket. A mi házunkban (főleg a téli estéken) sokan megfordultak. Rengeteget meséltek. És mint gyerek, magamba szívtam a sok-sok történetet. Másrészt a népnyelv kedveli a képi gondolkodást; gyakran hallottam: lóg az eső lába, firhangos idő van, megnyílt az ég csatornája. A fiamnak is sokat meséltem. Ez a nyelv, ez a környezet ösztönzött arra, hogy magam is meséljek, írjak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában