Frissen Fejérből

2021.06.06. 17:00

A cím: Ego et Mundi – Kiállítás nyílt Martonvásáron

A művészeti iskola égisze alatt folyó tehetségtámogató program hetedik képzőművészeti kiállítását nyitották meg a kisváros patinás kiállítótermében Ego et Mundi – Én és a világ címmel. Egyedi, avantgárd stílusú munkák láthatók a szárnyaikat próbálgató fiataloktól.

Zsohár Melinda

Én és a világ – erről szól a tárlat

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Tavasszal, heteken át külön foglalkozásokat szokott tartani Kárpáti József festőművész-tanár a művészeti iskolában képzőművészetet tanuló, kiemelkedő tehetséget mutató diákoknak. Különböző korú gyerekek és fiatalok alkotják az ily módon még erősebben összekovácsolódó társaságot, a műteremben velük foglalkoznak intenzíven. Idén tizenhat diákot választott ki Kárpáti József, s két mentordiákjával, Hargitai Eszterrel és Nagy Zoltánnal foglalkoztak velük behatóbban. A pandémia persze itt is közbeszólt, rövid idő állt rendelkezésre személyes együttműködésre, az online zajló tanítás valóban nem olyan, mint a jelenléti. Mégis érdekes

munkák születtek, láthatták a kiállítás megnyitójának résztvevői a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ (BBKK) falain függő gondolatébresztő, figyelemre méltó képein.

Én és a világ – erről szól a tárlat
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Nemes József művészetiiskola-igazgató elmondta az ismert tényt, miszerint a művészek érzékenysége egészen zsenge korukban megmutatkozik, bármilyen életutat vagy karriert is futnak be később. A kiállítás hangulatát két zenei tehetség, Bódi Ajsa és Tóth Viola hangolta líraira, emelkedetté, Clark Hipnózisa illett a kora nyári késő délután napsütötte órájához. Kárpáti József bemutatta a 13–19 éves alkotókat, közöttük csupán egyetlen fiú volt – valahogy a lányok kerülnek többségbe oly sok stúdium területén manapság. A képek mellett a neveket olvashatták, ám nem tüntették fel életkorukat, de mégis kitalálhatóak egy kis figyelem nyomán. A technikai tudás s a belső érzékenység a tizenéves korban szinte egyetlen év alatt is annyit fejlődik és változik. A tárlat tíz napig megtekinthető, a védettséget igazoló kártyával szabad a belépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában