A szélrózsa minden irányából érkeztek munkák

2021.05.17. 11:30

Nagy sikerrel zárult a Károlyi-kastélyban az iparművészek munkáiból nyílt szalon és tárlat

A mögöttünk álló hétvégén a Károlyi-kastély újra meghívta az iparművészeket, hogy az impozáns épület alsó termeiben mutassák be, hogy mit készítettek az elmúlt időszakban.

Palocsai Jenő

A kiállítást, témájából fakadóan leginkább hölgyek látogatták (nagy előszeretettel) Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó:

Ez volt a kétnapos Friss termés Iparművészeti Szalon és Vásár. Ez volt a negyedik ilyen alkalom, és tavaly őszszel lett volna eredetileg, de a pandémia miatt el kellett halasztani. Most elhárult a legtöbb akadály, így védettségi igazolvánnyal ugyan, de látogatni lehetett a kastély három földszinti termében. Szombaton délelőtt tárta fel kapuit a szalon, és a megnyitón Baruts Bence valamint Kanalas Attila zenélt, majd Király Fanni ötvös iparművész, az esemény kurátora mondott egy rövid köszöntőbeszédet, melyben méltatta Károlyi Angelica asszonyt, a házigazdát, hogy lehetőséget és teret nyújtott az elmúlt években és most is, hogy ebben a terhelt időszakban is arra, hogy egy ilyen impozáns helyen mutatkozhatnak be a magyar iparművészek.

3 teremben 2 napon át

A Friss Termés nevű szalon és vásár megnyitóján a házigazda, Károlyi Angelica nagy szeretettel köszöntötte a kiállítókat és az érdeklődőket a Károlyi József Alapítvány és a kastély nevében. Három teremben lehetett megcsodálni két napon át a különleges igényű és kézi technológiával készített kortárs ékszereket, öltözékeket, lakástextileket, de szerepeltek a kínálatban fotók, grafikai munkák, kerámiából és üvegből készült tárgyak, valamint kisbútorok, lámpák, öltözékkiegészítők is. A kurátor kérdésünkre elmondta, hogy nagy volt a sikere a handpan hangszernek, illetve az élő zene varázsának a megnyitón, emellett az idő is nagyon szép volt szinte végig a kétnapos kiállítás alatt, ami pozitív hatással volt a kilátogatók számára. Kiemelte, hogy nagy örömére kifejezetten sok vendégük volt, amit annak tud be, hogy az emberek bizonyára ki vannak éhezve az efféle kulturális programokra, különösen, ha ilyen szép környezetben tölthetik el az időt, mint a csurgói kastély.

A kiállítást, témájából fakadóan leginkább hölgyek látogatták (nagy előszeretettel)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ötvösmunkákkal érkező ékszertervező, aki egyben főszervező, hozzátette, hogy a kastély saját eseményei, mint például a vezetett botanikai séta, illetve a hatalmas épület falai között óránként induló kastélytúrák is komoly hatással voltak a vendégek érkezésére.

Mint azt megtudtuk, a legtöbben a nyitás napján, akkor is főleg délelőtt érkeztek, de utána is folyamatosan jöttek-mentek az érdeklődők, szinte hullámokban, így több mint háromszáz ember ismerkedhetett meg a 23 kiállító művész legfrissebb termé­seivel. A legtöbb iparművész messziről érkezett, Soprontól kezdve Szegeden át Veszprémig, de Szegedi Katalin Fejér megyei illusztrátor is a kiállítók között volt, aki olyan könyvekkel érkezett, amiben saját alkotásai láthatók.

Hosszú munkaórák, komoly tervezés és nemesfémek minden kiállított
ékszerben Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kurátor már most felhívta a folytatásra váró érdeklődők figyelmét arra, hogy ez a tavaszi kiállítás az elhalasztott tavalyi pótlása volt, így idén novemberben 19–21. között újra megnyílnak a kastély kapui és újra megtelnek a földszinti termek az addigra elkészült, ma még csak tervezési szakaszban lévő friss termésekkel. Sőt, akkor lesz egy Alternatív esküvő című kísérő rendezvény, egy kis kamarakiállítás is, így akkor már négy kiállítótermet, vagyis a teljes földszintet megtöltik látnivalókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában