kommunista diktatúra

2021.05.13. 07:50

Krisztus inge: Filmet forgatnak Soponyán Eperjes Károllyal

A helyszíni riport lehetősége hamar elszállt, amikor a produkció sajtómunkatársa közölte: a filmforgatás egésze egészségügyi és biztonsági okokból zárt. Sajnos a soponyai helyszínekre sem látogathattunk ki. De kérdeztünk, és válaszokat is kaptunk megkeresésünkre.

V. Varga József

Fotó: Szabó Adrienn / Piti Marcell

A hír a faluból érkezett: Eperjes Károly filmet forgat Soponyán! Utánajártunk, kíváncsiskodtunk, és a szigorú zárlat ellenére is számos információhoz jutottunk.

Eperjes Károly színész, rendező Krisztus inge munkacímmel egész estés filmet forgat. A film az ötvenes éveknek azt az időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) brutális és könyörtelen támadást intézett a magyarországi szerzetesrendek, egyházi közösségek – a kereszténység ellen.

Pillanatkép a forgatásról: a film laktanya-, gyűjtőtábor- és börtönjeleneteit Soponyán vették, veszik fel
Fotó: Szabó Adrienn / Piti Marcell

A film forgatása április 20-án kezdődött és várhatóan május végén fejeződik be. A két fő forgatási helyszín Máriabesnyő, ahol a rendházban a szerzetesek között zajló jeleneteket rögzítették, rögzítik, valamint Soponya, ahol az ÁVH-s laktanyában, gyűjtőtáborban, illetve a karhatalom vezetői és vallatói irodáiban, kihallgatószobáiban játszódó jeleneteket vették, veszik föl. A fő helyszíneken kívül még lesznek budapesti és szentendrei felvételek, például az ÁVH fővárosi központjában játszódó jelenet vagy a skanzenben a feketevágást megtorló razziát bemutató jelenetsorok.

Soponyán április 26-án kezdődött a munka. Jeleneteket rögzítettek, rögzítenek a Zichy-kastélynál és az Árpád utcai helyszíneken (például a kocsmajelenetet). Továbbá a faluban laktanya-, gyűjtőtábor-, és börtönjeleneteket is felvettek, felvesznek, de a Káloz és Dég közötti országúton is forgatott, forgat a stáb. A megyei, soponyai felvételek még ezen a héten is tartanak.

Fotó: Szabó Adrienn / Piti Marcell

A valós eseményeken alapuló film központjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll. A történelmi alapokon nyugvó eseményeket feldolgozó alkotás nem egy ember élete által ihletett történet – azaz nem egy élettörténetet láthat majd a néző –, hanem az események bemutatása a film­dramaturgia képi és nyelvi eszközeivel.

Az 1950. június 8-áról 9-ére virradó éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, a rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, sokakat a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Később egyetlen tollvonással (négyet leszámítva) az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták és minden értéküktől megfosztották.

Fotó: Szabó Adrienn / Piti Marcell

A hazai, kommunista keresztényüldözésről a rendszerváltás után számos tudományos, hitéleti kutatás, visszaemlékezés, személyes beszámoló, dokumentumfilm, kisfilm született, azonban egész estés film eddig még nem. A Krisztus inge alkotói olyan feldolgozás készítését tűzték ki célul, amely a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort, az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit.

A Krisztus inge a Nemzeti Filmintézet 300 millió forintos támogatásával készül, rendezője Eperjes Károly, a forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta. A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert látja el, a film operatőre Csukás Sándor, látványtervezője Fekete Mónika, producere Hábermann Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában