Frissen Fejérből

2021.05.13. 07:40

Elsőként alkottak a világon integratív koreográfiát Tordason

Különleges videó látható egy kihívás kapcsán: a tánc öröme mellett azt is mutatja, hogy együtt bármi lehetséges.

Bokros Judit

Tóth Sára és Sárai Rita a szép tordasi környezetben, táncolás közben

Fotó: Tóth Sára

A Jerusalema tánckihívást beütve a keresőbe már több magyar találat jön ki. Ezek közül az egyik Fejér megyei vonatkozású, hiszen szerepel benne a tordasi telephelyű Gördülő Tánccsoport Alapítvány vezetője, a kerekesszékes Sárai Rita is. Ráadásul a táncvideót a festői településen, a Hangya Művelődési Házban, illetve a Sajnovics téren vették fel.

A másik szereplő pedig Tóth Sára táncterapeuta, aki korábban többször dolgozott együtt Ritával. Kettejük ismételt egymásra találása ennek az Afrikából indult örömzenének és örömtáncnak köszönhető, amely hónapok óta terjed szerte a világon. A hozzá csatlakozó csoportok, emberek örömmel másolják, illetve alakítják át saját szájuk íze szerint az egyszerű alapkoreográfiát.

Ez történt Sáráék esetében is, akik – az internetes találatok szerint a világon elsőként – integratív Jerusalema táncot hoztak létre. Ennek lényege pedig az, hogy egy ép és egy sérült, jelen esetben kerekes­székes ember táncol együtt.

Tóth Sára és Sárai Rita a szép tordasi környezetben, táncolás közben
Fotó: Tóth Sára

Sára így mesélt az előzményekről, az összefogásról:

– Én hoztam létre a Tánc Mindenkié Alapítványt, amelynek célja, hogy elterjessze: a tánc valóban mindenkié, tehát a mozgássérültek és az idősek is megtapasztalhatják e mozgásforma örömeit. Sárai Ritát pár éve ismertem meg, több táncos érzékenyítő tréninget tartottunk már. A közös munka azonban leállt a pandémia miatt. Ám nemrég megláttuk ezt a kihívást, és megbeszéltük, hogy mi is csinálunk koreográfiát, méghozzá integratív módon. Mindenki otthon készült, majd a felvétel idejére jöttünk össze Tordason.

Rita hozzátette: az eredeti mozdulatokat teljesen magára szabta. Számára ez a dal, a tánc a szabadságot fejezi ki, amelyet az is megélhet a maga módján, akinek vannak fizikai korlátai. A saját alapítványán keresztül ő is ezt az életérzést közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában