Frissen Fejérből

2021.05.05. 17:30

Az Előszállásról származó Bodolai Péter egy olasz operaversenyen áriázik

A zenei karrierjét – zongoratanulással – hétévesen Dunaföldváron megkezdő, Előszállásról származó Bodolai Péter járműmérnöki diplomájával ma a Rolls-Royce-nál repülőgép-hajtásrendszerek tervezésével foglalkozik. Szabadidejében operaénekes.

Majer Tamás

Bodolai Péter mint Turiddu, a parasztlegény, akinek az édesanyját Farkas Alinka alakította a benevezett jelenetben

Fotó: BP

Benevezett egy operaének-versenybe. Mesélne róla?

– Ez egy online olasz énekverseny. Fiorenza Cedolins szoprán énekesnő nevéhez fűződik. Lényege abban rejlik, hogy korosztályi megkötés nélkül a jelentkezők készítsenek egy operajelenetet, lehetőleg kis rendezéssel és díszlettel.

Melyik operából választott?

– Egy áriát Mascagni Parasztbecsület című operájából, a történet végéről, amikor a főszereplő, Turiddu már kihívta párbajozni Alfiót. Az ária Turiddu búcsúja édesanyjától. A parasztlegény már sejti, hogy a párbaj rosszul is elsülhet, érzi, hogy meghalhat, ezért kéri Mamma Luciát, hogy ha nem térne vissza, vigyázzon Santuzzára. A videót Dorogon, egy kedves ismerősöm, Bohner Ferenc borospincéjében vettük fel. Farkas Alinka játszotta Luciát, Turiddu édesanyját. Kiraktuk a kis hangszórónkat, azon ment a zenekari alap. A verseny szabályzatában benne volt, hogy élőben kell énekelni, nem szabad külön rögzíteni a képet és az énekhangot.

Bodolai Péter mint Turiddu, a parasztlegény, akinek az édesanyját Farkas Alinka alakította a benevezett jelenetben
Fotó: BP

Hogy áll a verseny most?

– 246-an jelentkeztek a versenyre. Száz versenyzőt juttatott tovább a zsűri, őket tették fel a Facebook-oldalukra. Ebből a százból aztán ismételten választanak, de ezúttal az eredménybe a közönség szavazatai is beleszámítanak. Kommentben lehet szavazni a videó alatt a következő megjegyzéssel: I vote for Peter Bodolai vagy Io voto Peter Bodolai.

Mi is biztatjuk olvasóinkat, bátran szavazzanak, május 12-ig! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">A videót itt nézhetik meg! Mi a verseny célja?

– Van pénznyeremény, illetve számos támogatója van a versenynek: igazgatók, rendezők, producerek, akik különdíjakat ajánlottak fel. Van ezek között koncertlehetőség is.

Honnan az opera iránti rajongása?

– Hétévesen szüleim beírattak zongorázni. Édesapám maga is zongorázik és kórusban énekel. A zongoratanárom, Perémi Erzsébet később orgonálni is tanított. Gimnazista voltam, amikor megkértek, hogy orgonáljak, kántorizáljak a dunaföldvári evangélikus gyülekezetnél. Az éneklés érdekes módon jött: zavart, hogy nem tudom beénekelni a templomot. Egy ismerősöm ajánlotta Orth Miklós operaénekest, énektanárt, akit felkerestem. Azóta is nála tanulok énekelni. Hangképzés miatt mentem hozzá és járulékosan beleszerettem az operába. Akkor ismertem meg igazán ezt a műfajt, hét évvel ezelőtt, 24 éves koromban.

Munka mellett énekel. Hol szokott fellépni?

– Kisebb koncerteken, diplomahangversenyen. Énekelek a dorogi kórusban, akikkel koncerteztünk Angliában, Erdélyben. Az Opera Singer Quartet tenoristája vagyok egy basszbariton, egy szoprán és egy mezzoszoprán énekes mellett.

Ha jól tudom, a szakmája egészen más „hangot” kíván.

– Járműmérnökként végeztem a Műszaki Egyetemen, dolgoztam egy ideig egy oldtimer Porschékat restauráló műhelyben, majd az Ikarushoz mentem buszokat tervezni. Két éve kerültem a Rolls-Roycehoz. Itt hibrid és teljesen elektromos repülőgép-hajtásláncok fejlesztésében veszek részt.

Elég távol van az operától!

– Igen, igen, bár tudok sok olyan énekesről, aki teljesen más szakmából került az opera világába. Simándy József autószerelőnek, a nagy Franco Corelli hajómérnöknek tanult. A mai operaénekesek között is akad olyan, aki éppen most írja a fizikusi doktoriját. A kettő jól kiegészíti egymást, hol a bal, hol a jobb agyfélteke működik jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában