új koreográfia és ruhatár

2021.05.18. 08:00

A magyar táncok megörökítésének részesei a Sárrét Néptáncegyüttes tagjai

A Sárrét néptáncosai mindannyian büszkék arra, hogy részesei a magyar táncok megörökítésének, tisztelik, szeretik és éltetik a magyar kultúra számukra oly fontos szeletét.

V. Varga József

A Sárrét néptáncosai egy szabadbattyáni fellépésen

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Sárrét Néptáncegyüttes 1964-ben alakult helyi fiatalokból Pungerné Bánfi Magdolna vezetésével. Az eltelt 57 év során több vezető-oktató is megfordult az együttesnél, a legjelentősebb talán Hortobágyi István, akinek a nevéhez fűződik a táncegyüttes ma is élő elnevezése. Tőle vette át 1998-ban a csoport vezetését Kulcsár Imre, akinek hosszú ideig Tombor Bea segédkezett, hét éve már azonban tánckarvezetőként Floch Judit tevékenykedik.

A néptáncegyüttes aktív résztvevője Szabadbattyán kul­turális életének, s gyakori vendég a szomszédos települések hasonló rendezvényein. A Fejér megyei amatőr néptáncegyüttesek minősítőjén több alkalommal is arany minősítésre találták őket érdemesnek. Az együttes kétségkívül legnagyobb szakmai sikerét a Martin György Néptáncszövetség által szervezett, Néptáncosok területi bemutató színpada elnevezésű rendezvényen kapta, ahol Nívódíjas együttes minősítést szerzett 2019-ben.

A Sárrét néptáncosai egy szabadbattyáni fellépésen
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Sárrét Néptáncegyüttes fenntartója a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár, mely az „otthont” biztosítja szá­mukra, illetve lehetőségei­hez képest maximálisan támogatja a csoportot. Az elmúlt években az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Csoóri Sándor-programban pályázatok útján je­lentős anyagi támogatáshoz jutottak, melyből táncos reperto­árjuk új koreográfiákkal bővült, ruhatáruk alapjaiban megújult, s a háttért biztosító technika is 21. századivá válhatott.

Az együttes tagjai fiatal dolgozó felnőttek, akik kevés szabadidejükből áldoznak a próbákra, s általuk a nemes cél, a magyar néptánchagyomány tanulására és színpadi bemutatására. Mindannyian büszkék arra, hogy részesei lehetnek a magyar táncok megörökítésének, tisztelik, szeretik és éltetik a magyar kultúra számukra oly fontos szeletét – mondta lapunknak Kulcsár Imre és Floch Judit.

Szeretettel várják olyan 16 év feletti lányok és fiúk jelentkezését, akik szeretik a népzenét és a néptáncot, de már nem kezdők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában