Frissen Fejérből

2021.04.26. 20:00

A történelem kincsei: bemutatjuk Fehérvár kevésbé közismert műalkotásait

Ezúttal néhány kevésbé közismert, mégis különleges történettel bíró köztéri alkotást mutatunk be. A vandalizmus sajnos mindegyik művet utolérte, így történhetett meg az is, hogy az egyik szobor fél karja eltűnt.

Héjj Vivien

A Bors István által készített Mementót eredetileg a Rózsaligetben helyezték el

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ki ne ismerné Kati néni szobrát, Szent István lovas szobrát vagy éppen Mujkót? Számos olyan műalkotás színesíti a várost, amelyet minden turista szívesen felkeres, illetve a városlakók is büszkén említik mint a megyeszékhely nevezetességeit.

Talán kevesen tudják, hogy bizony a történelmi belvárost elhagyva is találunk különleges, érdekes alkotásokat. Ha nyitott szemmel járunk, a fák, parkok és ligetek között ritkábban említett, kevésbé populáris szobrokkal is találkozhatunk. Olyanokkal, amelyek nincsenek benne az útikönyvekben.

Mementó

Példának okáért nézzük először a Prohászka Ottokár utcában, a játszótér és a buszmegálló között található, Bors István által készített Mementó című alkotást. A sokat megélt szobrot 1985-ben Cseh István tanár adományozta a városnak, ekkor a Rózsaligetben kapott méltó helyet a méretes bronzszobor. 1998-ban azonban az alkotás vélhetően fémgyűjtők áldozatául esett, egy ideig csak hűlt helyét láthatták az arra járók. A szobrot – amelyet két ponton rögzítettek a márványtalapzaton – az egyik oldalon lefűrészelték, a másikon letörték. Mivel súlyos darabról van szó, ezért mindöszsze hat-nyolc méterre tudták vonszolni a tettesek, akiket valószínűleg megzavartak, mert végül a közeli csatorna töltésén hagyták Bors István alkotását.

A Bors István által készített Mementót eredetileg a Rózsaligetben helyezték el
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mű szerencsére nem sérült meg, így kis idő múlva visszaállították. Az ezredforduló után azonban új helyet kapott a II. világháború áldozatainak emléket állító alkotás. A sorozatos rongálások miatt ekkor került át mai helyére, a Prohászka Ottokár utca melletti parkba. A szobor talapzatán Radnóti Miklós Harmadik eclogájának részlete olvasható: „csak ránkomlik az ég, nem jelzi halom porainkat”.

Korsós nő

A Lövölde utca és az Erzsébet út sarkán a fák és bokrok árnyában szintén igazi különlegességre bukkanhatunk. A két utca találkozásánál ül az 1966-ban felavatott Korsós nő szobor, amely Árvai Ferenc első alkotásai közé sorolható. Sajnos azonban az előzőhöz hasonlóan ez a szobor is megélt egy csonkítást. Szintén a 2000-es évek elejére tehető az eset, amikor egyszeriben eltűnt a korsó és azzal együtt a nőalak karjának egy része is. Néhány évvel később, 2006-ban Kocsis Balázs restaurálta a rézlemezből készült alkotást, így a nőalak visszakaphatta korsóját és fél karját is.

A Korsós nő évekig korsó és alkar nélkül ült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A teknős

A Gáz utca és a Sarló utca sarkán lévő teknőst látták már? Eredetileg ivókútként üzemelt Kocsis Balázs szobrász, restaurátor alkotása, amelyet 1998 őszén adtak át. A teknőst sokáig óvták, védték, a téli hidegben védő „leplet” tettek rá.

A teknős, Kocsis Balázs alkotása eredetileg ivókútként szolgált
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az évek során sajnos többször vandálok áldozatául esett a teknős, 2014-ben és 2018-ban is megrongálták, utóbbi alkalommal letörték a fejét, száját pirosra festették, valamint a szobor talapzatát is összefi rkálták. A teknőst mindkét esetben helyreállította az alkotó, ám kerülve a vandalizmust ma már nem kútként funkcionál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában