Frissen Fejérből

2021.04.26. 20:00

A történelem kincsei: bemutatjuk Fehérvár kevésbé közismert műalkotásait

Ezúttal néhány kevésbé közismert, mégis különleges történettel bíró köztéri alkotást mutatunk be. A vandalizmus sajnos mindegyik művet utolérte, így történhetett meg az is, hogy az egyik szobor fél karja eltűnt.

Héjj Vivien

Ki ne ismerné Kati néni szobrát, Szent István lovas szobrát vagy éppen Mujkót? Számos olyan műalkotás színesíti a várost, amelyet minden turista szívesen felkeres, illetve a városlakók is büszkén említik mint a megyeszékhely nevezetességeit.

Talán kevesen tudják, hogy bizony a történelmi belvárost elhagyva is találunk különleges, érdekes alkotásokat. Ha nyitott szemmel járunk, a fák, parkok és ligetek között ritkábban említett, kevésbé populáris szobrokkal is találkozhatunk. Olyanokkal, amelyek nincsenek benne az útikönyvekben.

Mementó

Példának okáért nézzük először a Prohászka Ottokár utcában, a játszótér és a buszmegálló között található, Bors István által készített Mementó című alkotást. A sokat megélt szobrot 1985-ben Cseh István tanár adományozta a városnak, ekkor a Rózsaligetben kapott méltó helyet a méretes bronzszobor. 1998-ban azonban az alkotás vélhetően fémgyűjtők áldozatául esett, egy ideig csak hűlt helyét láthatták az arra járók. A szobrot – amelyet két ponton rögzítettek a márványtalapzaton – az egyik oldalon lefűrészelték, a másikon letörték. Mivel súlyos darabról van szó, ezért mindöszsze hat-nyolc méterre tudták vonszolni a tettesek, akiket valószínűleg megzavartak, mert végül a közeli csatorna töltésén hagyták Bors István alkotását.

A Bors István által készített Mementót eredetileg a Rózsaligetben helyezték el
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mű szerencsére nem sérült meg, így kis idő múlva visszaállították. Az ezredforduló után azonban új helyet kapott a II. világháború áldozatainak emléket állító alkotás. A sorozatos rongálások miatt ekkor került át mai helyére, a Prohászka Ottokár utca melletti parkba. A szobor talapzatán Radnóti Miklós Harmadik eclogájának részlete olvasható: „csak ránkomlik az ég, nem jelzi halom porainkat”.

Korsós nő

A Lövölde utca és az Erzsébet út sarkán a fák és bokrok árnyában szintén igazi különlegességre bukkanhatunk. A két utca találkozásánál ül az 1966-ban felavatott Korsós nő szobor, amely Árvai Ferenc első alkotásai közé sorolható. Sajnos azonban az előzőhöz hasonlóan ez a szobor is megélt egy csonkítást. Szintén a 2000-es évek elejére tehető az eset, amikor egyszeriben eltűnt a korsó és azzal együtt a nőalak karjának egy része is. Néhány évvel később, 2006-ban Kocsis Balázs restaurálta a rézlemezből készült alkotást, így a nőalak visszakaphatta korsóját és fél karját is.

A Korsós nő évekig korsó és alkar nélkül ült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A teknős

A Gáz utca és a Sarló utca sarkán lévő teknőst látták már? Eredetileg ivókútként üzemelt Kocsis Balázs szobrász, restaurátor alkotása, amelyet 1998 őszén adtak át. A teknőst sokáig óvták, védték, a téli hidegben védő „leplet” tettek rá.

A teknős, Kocsis Balázs alkotása eredetileg ivókútként szolgált
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az évek során sajnos többször vandálok áldozatául esett a teknős, 2014-ben és 2018-ban is megrongálták, utóbbi alkalommal letörték a fejét, száját pirosra festették, valamint a szobor talapzatát is összefi rkálták. A teknőst mindkét esetben helyreállította az alkotó, ám kerülve a vandalizmust ma már nem kútként funkcionál.

Frissen Fejérből

A dosszié további cikkei

Frissen Fejérből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik