kézműves játékok

2021.04.08. 07:10

Online konferenciát tartanak a játékról Székesfehérváron

Online kézműves-esemény központja lesz április 10-én, szombaton a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház.

Bokros Judit

Fából is készülhetnek szép tárgyak, játékok. A fa megmunkálásáról szintén lesz szó

Fotó: FMH-Archív

Varrott, horgolt babák vagy figurák, fából készült logikai játékok és megannyi más ötletes, szép, kézzel készült játék lapulhat sokunk otthonában. Ezek megalkotása komoly munka.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kiállítást és konferenciát szervez Szakmák találkozása címmel, ennek témáját pedig a gyermekeknek és felnőtteknek készülő kézműves játékok adják. Az egyesület szerette volna, ha már élőben zajlik az esemény, ám erre a járványügyi helyzet miatt még nincs lehetőség. Ezért az érdeklődők a kézművesek YouTube-­csatornáján követhetik nyomon a tárlat kapcsán szervezett előadásokat, és virtuálisan tekinthetik meg a szép tárgyakat.

A Szakmák találkozása cím itt arra utal, hogy egy-egy míves játék elkészítéséhez sokszor több technika is szükségeltetik. A program során elhangzó előadásokból, a bemutatókból sok szakmai titokra derülhet fény. Lássuk, hogy alakul az esemény!

Fából is készülhetnek szép tárgyak, játékok. A fa megmunkálásáról szintén lesz szó
Fotó: FMH-Archív

A tárlatnyitó 10 órakor kezdődik, majd 10.15-től a Szabad Színház vezetője, Nagy Judit beszél a 3m-módszer (mese-motívum-muzsika) alkalmazásáról a báb­előadásokban. Kacsó Botond faipari szakoktató 11 órától a logikai játszótérről ad elő. A Kalandozások a szövőszéktől a famegmunkálásig – látogatás Kontár Veronika műhelyében című bemutató 11.45-kor veszi kezdetét.

A kézműves-bemutatók játékkészítéssel 12.20-tól 14 óráig tartanak. Csuporné Angyal Zsuzsanna népi iparművésszel agyag játéksíp készíthető. Gelencsér Julianna népi iparművész a csuhéjátékok alkotásába avat be. Tuba Pálnétól pedig a keresztszemes hímzéssel készülő malomjáték technikája sajátítható el.

A rendezvény a Csoóri Sándor program támogatásával valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában