Legszebb ruha a népviselet

2021.04.27. 15:15

Népviseletben járták be lakóhelyüket a nagykarácsonyiak

A NaTE, vagyis a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület ismét odatette magát, megmutatták, rajongják a magyar kultúrát, néphagyományt. A falu tevékeny közössége jövőt és múltat teremt a jelenben.

Majer Tamás

A repceföld is kivirágzott, ahogy betértek oda a legszebb ruhájukba öltözött nagykarácsonyiak

Fotó: Varga Dániel

Az egyesület nem csak határon túli magyar településekkel, közösségekkel, Homoródkarácsonyfalvával, Kóróggyal és Beregardóval működik együtt, ápolja a kulturális kapcsolatot, helyben is aktív. Márciusban írtuk, támogatást kapott a NaTE „Nagykarácsony múltja, jövője a jelenben a kezünkben! – 2021! Múltat teremtünk!” című pályázata. Szekeres Béláné elnök asszony már akkor is szívvel beszélt arról, évek óta megtartják a magyar népviselet napját. Sok nagykarácsonyinak már két rend ruhája van, egy helyi, mezőföldi, illetve egy erdélyi, mezőségi jegyektől szép garnitúra. Idén is részt vettek az „Egy nap népviseletben” országos rendezvényen.

A repceföld is kivirágzott, ahogy betértek oda a legszebb ruhájukba öltözött nagykarácsonyiak
Fotó: Varga Dániel

– Az első évben Nagykarácsony utcáit jártuk végig viseletbe öltözve, megfordultunk minden munkahelyen, iskolában, óvodában, ahol

szeretettel fogadtak bennünket, és ahol lehetőség szerint az ott dolgozók és a gyerekek is beöltöztek szép ruhába. A tavalyi és az idei évben a járványhelyzet miatt sajnos csak kisebb létszámban tudtunk egy-egy helyszínen megjelenni, de kreativitásunk nem ismer határokat, így internetes eseményt is létrehoztunk, és vártuk a különböző résztvevők egyéni fotóit a digitális térben – nyilatkozta lapunknak most Szekeres Béláné.

Az egyesületi zászló sem maradt otthon
Fotó: Varga Dániel

A Magyar Falu Programban elnyert egyesületi kisbusszal járták be lakóhelyüket és annak környékét. – Kis létszámmal, biztonságosan tudtuk ötletünket megvalósítani, közlekedni. Így a programunk, Nagykarácsony és szűkebb környezetének felfedezése népviseletben zajlott – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában