Vajky-kúria és Hazáért Körút

2021.04.24. 07:15

Nem csak egynyári tervekkel készül Gárdony

Alkotóművészekkel kötött együttműködési megállapodást, bemutatta értékmentő kötetét és elárulta nyári terveit Gárdony. Nagyszabású kulturális, turisztikai fejlesztésekbe vágta a fejszéjét a város.

S. Töttő Rita

Varga Máté, Kis Dorottya, Tóth István és Ocsenás Katalin beszélt a nagyszabású tervekről

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Közművelődési feladatellátási szerződést kötött Gárdony önkormányzata a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságával (M-ART) – jelentette be Tóth István polgármester és Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatónője. A együttműködés lényege, hogy a Dinnyési Hagyományőrző Központ a Hagyományok Háza vidéki helyszíne lesz. A város számára a M-ART bevonása a helyi kulturális és hagyományőrző rendezvényekbe minőségi és szakmai jelentőséggel bír, melytől a térség kulturális turizmusának fejlődését remélik.

Varga Máté, Kis Dorottya, Tóth István és Ocsenás Katalin beszélt a nagyszabású tervekről
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gonda Emma, a M-ART alelnöke kiemelte: szakmai találkozók, táborok, workshopok, foglalkozások mellett népi iparművészek munkáiból kiállításokat fognak tartani Dinnyésen és a Velencei-tavi Galériában is. Gyűjteményes tárlatokat szerveznek: Csupor István magángyűjteményéből állandó játékkiállítást installálnak. Az együttműködést üdvözölte Kiss Dorottya, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér megyei igazgatója és Varga Máté, a Hagyományok Háza osztályvezetője is. A város polgármestere számos egyéb terv megvalósulásáról is beszámolt: ilyen többek között a Dinnyési Hagyományőrző Központ területén lévő Vajky-kúria felújítása, mely települési érték és a közművelődés helyszíne is. A gárdonyi kulturális központ friss projektjei kapcsán Ocsenás Katalin kiemelte a Hazáért Körút című rendhagyó pedagógiai programot a Velencei-tó térségében, melynek négy különleges helyszíne lesz: a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház, a gárdonyi Gárdonyi Emlékház, a pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely és a kápolnásnyéki Halász-kastély, melyekhez tematikus élménytúrákra viszik az 5–8. osztályos korosztályt. A Hazáért Körút célja, hogy a biciklizéssel egybekötött tematikus élménytúra keretein belül a diákok megismerhessék Vörösmarty Mihálynak, a Szózat költőjének, és Gárdonyi Gézának, az Egri csillagok írójának szülőhelyét, felidézzék a pákozd-pátka-sukorói csata eseményeit Pákozdon, és megismerjék, hogyan kötődött Schweidel József aradi vértanú a kápolnásnyéki Halász-kastély történetéhez.

 

Mint kiderült: a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor és Pálinkafesztivál idén a járványhelyzet okán új időpontban és a korábbiaktól eltérő programszerkezettel kap helyet: május első hétvégéje helyett június 25-26-27-ei dátummal szervezik meg.

A kulturális központ igazgatója a Gárdonyikumok című kötet megjelenéséről is beszámolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában