Frissen Fejérből

2021.04.13. 20:00

Ablakon át kínált varázsvilág – A megye több településén is könyveket adnak a könyvtárak

Mit csináljunk a négy fal között? Olvassunk! Jó, de mit? Kellene valami új… De a könyvtár zárva…

Baráth Eszter, Majer Tamás, S. Töttő Rita, V. Varga József, Palocsai Jenő

A Vörösmarty Mihály Könyvtár több tagkönyvtára is ablakot nyitott a világra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A képzeletbeli párbeszéd – amely több Fejér megyei lakosban is szabályos eszmefuttatásként manifesztálódhatott az elmúlt időszakban – feloldást nyert, hiszen bár könyvtárba nem járhatunk, ablakkönyvtárral tervezhetünk! Szétnéztünk – a teljesség igénye nélkül – a megye néhány településén, s megérdeklődtük: élnek-e a bibliotéka efféle nyitva tartási lehetőségével, s ha igen, hogyan.

Előre rendelt olvasnivaló

A dunaújvárosi könyvkedvelőknek nem kell teljes mértékben nélkülözniük a könyvtár nyújtotta lehetőségeket. A József Attila Könyvtár dolgozóinak köszönhetően az embert próbáló időszakban is eljutnak az olvasmányok a célközönséghez. A könyvtár online elérhető katalógusában minden régebbi könyvet feltüntettek, míg az újonnan érkező kötetekről hírlevél formájában, valamint közösségi média felületükön tájékoztatják a lakosságot. A kiválasztott könyvek listáját telefonon vagy elektronikus levélként kell eljuttatni a könyvtár dolgozóinak, akik a megbeszélt időpontra összekészítik a csomagot, majd az intézmény bejáratában átadják azt. Az olvasónak listája összeállításánál mindössze arra kell figyelnie, hogy ne lépje túl a felnőtt- és gyermekkönyvek, valamint az elektronikus dokumentumok esetében eltérő, egyszerre kikölcsönözhető olvasmányok, filmek számát.

Minden módon

A sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtár már április 8. napján újraizzította teraszkönyvtár szolgáltatását. – A weblapon elérhető katalógusban tudnak válogatni a dokumentumok között, valamint telefonon, illetve e-mailben tudnak érdeklődni és előjegyeztetni – közölték.

A teraszkönyvtár heti öt napon át, keddtől szombatig tart nyitva, 10 és 14 óra között.

A mezőfalvi Móricz Zsigmond Nagyközségi Könyvtár is újra rendkívüli módon működik. – A könyvtár előzetes egyeztetés alapján igyekszik minden lehetséges módon segíteni kölcsönzésben, fénymásolásban, nyomtatásban, szkennelésben – tájékoztatta az olvasókat Horváth István könyvtáros. – Keressenek minket bizalommal az 506-985-ös telefonszámon vagy a [email protected] címen vagy a Facebookon! – írta. Hétköznapokon 8–16 óra között érhetők el.

Könyv az ebéddel

Tavaly március óta változatlan a helyzet a pázmándi könyvtárban. Kemény Botond könyvtárvezető ahogyan akkor, úgy jelenleg is csak a helyszínen található anyagok, kötetek kölcsönzésével tud segíteni az érdeklődőknek, ugyanis, mint mondja, a könyvtárközi kölcsönzés azóta szünetel a helyi és a megyei könyvtár között. Ennek ellenére azokban az esetekben, amikor a kereslet és a kínálat találkozik, tehát amikor olyan könyvet keres valaki, amely helyileg a pázmándi könyvtárban megtalálható, akkor azt ő személyesen viszi ki az olvasóknak. Jelenleg amúgy is a helyi ebédszállításban segíti az önkormányzat munkáját, mondja. Így pedig, ha valaki könyvet kérne, szinte biztos, hogy útba tudja ejteni a címet.

– Időnként keresnek minden fórumon, e-mailen, telefonon konkrét kérdésekkel, ezeket igyekszem teljesíteni – tette hozzá.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár több tagkönyvtára is ablakot nyitott a világra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A mennyországról…

A könyvtárak és az olvasók összetartoznak – így tartják a részleges nyitás mellett az enyingi könyvtárban. Bizakodva Alan Bradley kanadai író gondolatának mielőbbi valóra válásában, miszerint: „A mennyország olyan hely lehet, ahol a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában nyitva áll a könyvtár.” Polgárdiban úgyszintén a könyvtár április 12-ei részleges nyitásáról számoltak be. A kéréseket telefonon, e-mailben és a közösségi oldalon lehet leadni; az összekészített könyvcsomagokat a bejáratnál tudják átvenni az olvasók. Lepsényben keddtől nyitják meg újra az „ablakos kölcsönzést”, hétköznapokon 9 és 10, valamint 15 és 16 óra között várják az olvasókat, a telefonon vagy elektronikus úton előre megbeszéltek szerint. A gyerekeknek és a fiataloknak szánt becsomagolt „zsákbamacska” könyveket az asztalról vehetik el az érdeklődők.

Megszerették

Móron a Lamberg-kastély Kulturális Központ április 7-én újraindította a Könyvtárterasz néven megismert és sokak által megszeretett szolgáltatást. A könyvek listáját, illetve a szerzők nevét a [email protected] címre kell elküldeni. Ha ez nem járható út, akkor bárki hívhatja a 22/407-138-as telefonszámot, ahol rögzítik a könyvtárosok az igényeket. A megrendelt műveket másnap már haza is lehet vinni a kastély teraszáról, vagyis az épület áruház felőli oldalbejáratánál. Ez a hely egyben a visszahozott könyvek leadási helye is. A nyitvatartás úgy alakul, hogy kedden 9 és 18, szerdától péntekig pedig 9 és 15 óra között várják az olvasókat.

Bodajkon inkább könyvtárajtó van, mint könyvtárablak, mondta Keresztyén Orsolya, ugyanis az épület fekvéséből adódóan csak így tudják megoldani a személyes találkozásoktól mentes könyvkölcsönzést. Hétfőtől péntekig pár kopogás után 14–18 óráig lehet elvinni azokat a könyveket, melyeket előre egyeztettek a könyvtárossal a 22/581-081-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában