Koronavírus Fejérben

2021.04.05. 20:00

Könyvesboltok esélyei – Egy népszerű fehérvári üzletnek sajnos nem sikerült túlélni

A koronavírus-járvány miatti időszakos bezárások, korlátozások a könyvesboltokra sincsenek jó hatással. A kisebb, önállóan működők meg is szűnhetnek, az esetleges támogatások ellenére.

Bokros Judit

Bezárt a nagy múltú székesfehérvári könyvesbolt: Csada Ferenc (balra) és Miklós Gábor az üzlet kiürítése közben

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bezárt Székesfehérváron a nagy múltú Study könyvesbolt – terjedt a hír futótűzként a minap a közösségi médiában, ahol nagyon sokan fejezték ki sajnálatukat a hozzászólásokban mind a programok, mind a gazdag kínálat megszűnése miatt. Az üzlet az egyik bevásárlóközpontban működött, s nem csupán egyszerű bolt volt, hanem kulturális találkozóhely is, hiszen több kötetbemutatót, író-olvasó találkozót szerveztek az elmúlt években. Ráadásul a szépirodalom mellett tankönyvekből is bőséges volt a kínálat, mert a cégtulajdonos korábban erre szakosodott vállalkozást működtetett. Miklós Gábort a bezárás okairól kérdeztük.

Kiderült, hogy nem szakmai érvek vezettek ehhez a helyzethez, hiszen még sokáig szerettek volna működni, ezért hosszabbítottak bérleti szerződést egy éve. Ám már annyira nagy anyagi terhek rakódtak rájuk, hogy ezt a boltot nem tudták fenntartani. A 2020. tavaszi, egy hónapig tartó bezárás is komoly megterhelést jelentett, de azt a veszteséget valahogy kigazdálkodták később. Most azonban, a március 8-tól bejelentett boltzár miatt végleg le kellett húzniuk a rolót, nem volt mérlegelési lehetőség. Az üzletközpont ugyan méltányos volt, adott volna kedvezményt a bérleti díjból, ám ez a többi költség mellett kevésnek bizonyult ahhoz, hogy tovább működhessenek – mondta Miklós Gábor.

Bezárt a nagy múltú székesfehérvári könyvesbolt: Csada Ferenc (balra) és Miklós Gábor az üzlet kiürítése közben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az üzletben a vezetőn kívül még két alkalmazott dolgozott, ők jelenleg munka nélkül maradtak. A webshop gondolata felmerült ugyan, de az nem ugyanaz, mint a bolti értékesítés.

Némi reménysugár azért akad, mert a cégtulajdonos elárulta: ő ugyan nem gondolkodik ebben, ám lehet, hogy később a Study egy kisebb helyiségben újrakezdi.

Köntös Attila a fehérvári Fő utcán szintén régóta működő Vajda János Könyvesbolt üzletvezetője. Itt ugyancsak szerveznek időnként dedikálást, író-olvasó találkozót. A bolt a városi önkormányzat tulajdona, s egy ismert, országos könyvhálózat bérli. Éppen utóbbi, vagyis a hálózathoz való tartozás lehet a túlélés egyik oka – véli Köntös Attila.

A hálózatnak nem csupán boltok, hanem kiadók is részei, és működtetnek webáruházat is, több lábon állnak.

Néhány évvel ezelőtt a dunaújvárosi író, költő, Kálnay Adél is vendég volt a Study könyvesboltban
Fotó: FMH-archív

A tavalyi egy hónapos bezárás azért a fehérvári boltot is komolyan érintette, utána ráadásul csak rövidebb nyitva tartási időben tudták fogadni a vevőket. Kaptak azonban kormányzati támogatást, s noha volt némi bércsökkenés, azért mindkét alkalmazott maradhatott – emlékezett vissza az üzletvezető, és hozzátette: érdekes, hogy a 2020-as forgalom a korlátozások ellenére nem sokkal maradt el a 2019-estől. Az online értékesítés pedig nagyon megnőtt.

Az idén március 8-án kezdődött bezárás szintén nem érinti jól őket, de a tervek szerint ismét kaphatnak támogatást az alkalmazottak után, illetve helyben bérletidíj-kedvezmény is járhat.

A húsvét előtti napokban már dolgoztak egyébként, készlettisztítást végeztek, és várják, hogy amint lehet, megnyithassanak. Az új szabályozás értelmében ők is négyzetméter alapján fogadhatnak majd vásárlót.

A Bicskén működő Papír- Írószer- és Könyvesbolt tulajdonosa, Simon Endre egyelőre bizakodó, őt még nem érintette nagyon rosszul az egy éve tartó helyzet. Az üzlethelyiséget nem bérli, hanem a saját házában működteti, és egy ideje már inkább papírárut ad el, a könyvek kisebb arányban vannak jelen. Illetve egyéb, kreatív termékeket is tartanak. Rajta kívül egy alkalmazott van. Az elmúlt egy évben összesen két hétre kellett bezárni, méghozzá március 8-tól, de a múlt héten már kinyithattak, hiszen kiderült, hogy forgalmaznak olyan árut, ami napi szükséglet. Egyébként 1987 óta, amióta boltot vezet, még sosem volt példa ilyen bezárásra – mesélte. A forgalom az elmúlt évben valamit csökkent, körülbelül 10-20 százalékos a veszteség. Bizakodik, hogy ha nem lesz újabb komoly szigorítás, akkor továbbra is tudnak működni. Ám ha megint be kell zárni, akkor meg tudnak nyitni utána, mert van árukészlet, s a bérhez is kérhető támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában