Frissen Fejérből

2021.04.22. 21:53

Fehérváron a Pilinszky 100-sorozat

Csütörtökön este Székesfehérvárról jelentkeztek be a Pilinszky 100 című sorozat aktuális online eseményének szereplői a Vörösmarty Színházból.

Bokros Judit

20210422 Székesfehérvár, Színház, Pilinszky 100, beszélgetés, Juhász Anna. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvárhoz is kötődő költő, Pilinszky János idén lenne 100 éves. Ebből az alkalomból kezdődött egész éven át tartó programsorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Juhász Anna Irodalmi Szalon szervezésében. Ennek keretében kéthetente beszélgetésekkel járják körül Pilinszky életművét, és keresik azokat a fogalmakat, szavakat, amelyek a leginkább jellemzőek a költő munkásságára, személyiségére. Így áll majd össze év végére az úgynevezett Pilinszky-szószedet.

Pallag Zoltán (balra), Czinki Ferenc és Juhász Anna a Vörösmarty Színház kávézójában beszélgetett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az események a járványügyi helyzet miatt egyelőre online formában követhetők a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon közösségi oldalán. A beszélgetéseket Juhász Anna irodalmár (Juhász Ferenc költő lánya) vezeti, vendégként pedig jeles irodalomtörténészek, írók, költők, zenészek és más alkotók vannak jelen.

Korábban láthattuk és hallhattuk például, hogyan gondolkodik Pilinszkyről és műveiről Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Zalán Tibor költő, Iancu Laura költő vagy Szabó T. Anna költő.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A sorozatban ezen a héten Székesfehérvárra látogattak a szervezők, és Juhász Anna csütörtökön a fehérvári Czinki Ferenc író, szerkesztő és kritikussal, valamint Pallag Zoltán költő, író, régésszel beszélgetett Pilinszkyről. Az esemény helyszíne a Vörösmarty Színház volt, de az érdeklődők továbbra is online követhették a beszélgetést, amely visszanézhető.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A hármas szombaton folytatja Pilinszky fehérvári megidézését, aznap ugyanis a költő életében fontosabb helyszíneket járják be a városban. Az ebből készült felvételt szintén az említett felületeken osztják majd meg.

A Juhász Anna Irodalmi Szalon oldala itt érhető el: https://www.facebook.com/jairodalmiszalon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában