Szolgálat kultúrára, művelődésre és könyvtárra

2021.03.09. 20:00

Ablakvitrin és szép remények – Új tagokkal bővült a szabadbattyáni művelődési ház

A művelődési ház utcafrontra néző ablakai vitrinként szolgálnak. Kettőben Vörösné Simon Nikolett használati és dísztárgyait vehetjük szemre, a másik kettőben könyveket ajánlanak, illetve ide kerül majd a márciusi ünnep dekorációja. Hiszen az oldást most is a kötés előzi!

V. Varga József

Márkusné Anett, Lászlóné Lilla, Molnár Dóra és Hahn-Kakas István

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtárban új arcokkal találkozhatna a nagyérdemű, ám a járványhelyzet nem teszi lehetővé a programok általi személyes randevút.

– Kívánjuk mindhármuknak, hogy érezzék jól magukat a településünkön, munkájuk hozzon sok örömet, sikert a számukra! – így fogalmaz Szabó Ildikó polgármester.

A krónikás névről és arcról mindegyikükről tudja, ki kicsoda, igaz, közelebbről korábban csupán a Mezőszentgyörgyön dolgozó hölgyet ismerte. Az ajtón Molnár Dóra rendezvényszervező enged be, aki már huzamosabb ideje a battyáni kultúr munkatársa.

A legutóbbi nyitott program már lassan a múlt ködébe vész: az Aradi Tibor, Varga Ferenc József kettős estjét (meg a már-már ikonikus kókuszt) elevenítjük föl közösen Dórával. Aztán persze jön Anett és Lilla, no meg István is. Az újak!

A megbízott igazgató, Hahn-­Kakas István fehérvári születésű, ott nőtt fel, feleségével a szomszédvárban, Sárszentmihályon telepedtek le.

– A magyar kultúra, a hagyományőrzés és a néptánc gyerekkorom óta meghatározó szerepet játszik az életemben – mondja István. Az Alba Regia Táncegyüttesnek csaknem 40 éven át volt a tagja, ezek az évtizedek alapozták meg a népi hagyományok iránti elkötelezettségét. A Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán szerzett diplomát, éveken keresztül a Vörösmarty Színház táncosaként, több intézmény néptáncpedagógusaként, a Kodolányi-egyetem tanáraként, A Szabadművelődés Háza kulturális szervezőjeként ismerhettük.

– Szeretném színesebbé tenni a falu életét, nem titkolom, hű elkötelezettje vagyok a magyar gyökerekből táplálkozó hagyományoknak, a néptáncnak – vallja.

Márkusné Anett, Lászlóné Lilla, Molnár Dóra és Hahn-Kakas István
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az új művelődésszervező Márkus Lajosné Anett. Családjával Lepsényben él, lányuk 19, fiuk 16 éves. Negyedszázada dolgozik kulturális területen, andragógus felnőttképzési vezető egyetemi diplomáját a múlt évben szerezte, de rendelkezik könyvtáros-informatikus, kulturális menedzseri és közművelődési szakértői képzettséggel is. Egy borsodi kisváros könyvtárában kezdte a pályafutását gyermekkönyvtárosként, majd családjával a Dunántúlra költöztek. Hét esztendőn át a mezőszentgyörgyi kulturális intézmény vezetőjeként dolgozott.

– Hiszek abban, hogy tapasztalati és szakmai tudásomat képes leszek Szabadbattyán kulturális életében kamatoztatni – fogalmaz Anett. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a település közművelődési intézményében bizonyíthatok. Figyelembe véve a község adottságait, úgy gondolom, a művelődési háznak egyfajta kapocsként kell működnie a település intézményei, a szervezetek, a vállalkozások és a lakosság között. Fontosnak tartom, hogy minden társadalmi réteget a lehető legnagyobb mértékben bevonjunk a közművelődésbe, a programokba, hiszen ez az egyik pillére annak, hogy a falu közhangulata, illetve az ide érkezők benyomása pozitív legyen.

A ház új könyvtárosa, informatikusa, Lászlóné Lakner Lilla 1986 óta dolgozik könyvtárban. A városi és a megyei intézményekben könyvtárkezelő, olvasószolgálatos, zenei és tájékoztató könyvtárosként teljesített szolgálatot. Bárhol, bármilyen címen is dolgozott, mindig a könyvtár népszerűsítése és az olvasók elégedettsége vezérelte. Úgy véli, az utóbbi 35 év kihívásokkal volt teli. A gyorsan változó igényekre mindig maximális odafigyeléssel és készségesen próbált precíz megoldásokat találni, fejlesztve magát, megfelelve a különböző kihívásoknak.

– A könyvtári területen végzett feladataim közé az adminisztráció, a tájékoztatás, a programszervezés, a számítógép-kezelői tanfolyamok szervezése, a foglalkozások levezetése, a könyvtári órák megszervezése, a pályázatok kezelése, a gyermekek táboroztatása és az iskolai közösségi szolgálat mentorálása tartozik – mondja Lilla. – Szeretném az olvasók számára emelni a könyvtári és az információs szolgáltatások színvonalát, fejleszteni a könyvtári rendszer működőképességét, valamint megőrizni és továbbadni az itt található értékeket.

A család és a szeretet fontos mérföldkő az életében. Férjével Fehérváron élnek, két gyermek édesanyja és egy kis unoka nagymamája. Hobbijai az olvasás mellett a gyógynövényekkel kapcsolatos tevékenységek, és a mozgás, amit a tajcsimozdulatok gyakorlásával végez.

A könyvkölcsönzéssel – a szabályok szigorú betartása mellett – naponta foglalkoznak, tervezett programjaikról addig nem szeretnének beszélni, amíg azok meg nem valósulhatnak. Addig marad a kapcsolattartásra az ablakvitrin és a ház közösségi oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában