Virtuális tárlat

2021.03.03. 14:30

Papucsszaggató királykisasszonyok a Nemzedékek Házában – Kisfilmmel tartanák össze közösségüket

A pandémiás helyzet egyre csak fokozódik, most az egészsége, állása, megélhetése, valamint szerettei miatt aggódik mindenki, ám közben nagyon vágynak már arra is, hogy ismét kulturális eseményekre, közösségi programokra, foglalkozásokra járhassanak. Nekik próbál online tárlatával kedveskedni a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ.

feol.hu

Gonda Emma (előtérben) tálalásában hallgathatjuk meg a Papucsszaggató királykisasszonyok című népmesét. A háttérben Sevella Zsuzsanna (középen) és Komendó Gabriella (jobbra)

Fotó: Ódor Balázs

Kedden délután 14 órától nagy sürgölődés volt a Nemzedékek Házában, ekkor kezdődött meg annak a kisfilmnek a forgatása, melynek segítségével izgalmas módon juthat el a kézművesség több művészeti ága a koronavírus-járvány dacára a kultúra iránt érdeklődő kicsikhez és nagyokhoz. Az alkotás főszereplői különleges környezetben, Ruppert Sándorné csipkegyűjteményének társaságában szeretnék elvarázsolni közönségüket. A Papucsszaggató királykisasszonyok történetét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-Dunántúli Regionális Társaságának (M-ART) vezetőinek tálalásában hallhatjuk. Sevella Zsuzsanna és Komendó Gabriella alkotási folyamatához Gonda Emma narrációja társul, melyet az elkészült kisfilmben korábbi, a művelődési intézmény szervezésében megvalósult kiállítások archív felvételei színesítenek.

Mesehallgatás közben az egyesület tevékenységi körének legtöbb pontja meg fog jelenni
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója elmondta, 2020 decemberében intézményük lehetett a házigazdája az adventi népművészeti kiállításnak, mely a M-ART szervezésében valósult meg először a Velencei-tó partján, Dinnyésen. Ugyan járványhelyzet volt akkor is, mindkét szervezet szándéka volt az online megjelenés mellett az, hogy a tárlatot valamilyen módon fizikai formában is eljuttassa a közönséghez. Így került a Hagyományőrző Központ főépületének üveges részébe a kiállítás, ahol mint egy kirakatban, bárki megcsodálhatta az alkotásokat.

Részlet a kisfilmből: Komendó Gabriella mutat egy elkészült gyöngyékszert
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Mivel Gárdony városába egyre több fiatal család költözik, és az első közös munka is jó kapcsolatot eredményezett, a szervezők hosszabb távú együttműködés szándékát fogalmazták meg, melynek keretében a tónál hagyományőrző és művészeti központot alakítanának ki.

Mint megtudtuk, a mostani kisfilm célja, hogy a járványhelyzetben egymástól elzártan, karanténban élő családok életébe is becsempészhessenek egy keveset azokból a közösségi programokból, melyekre már nagyon sokan ki vannak éhezve. Ugyan a lehetőségeik korlátozottak, olyan szakemberekkel dolgoznak együtt, akik tudása segíthet e nemes cél megvalósításában.

Gonda Emma (előtérben) előadásában hallgathatjuk meg a Papucsszaggató királykisasszonyok című népmesét. A háttérben Sevella Zsuzsanna (középen) és Komendó Gabriella (jobbra)
Fotó: Ódor Balázs

Az alkotást szeretnénk idősotthonok lakóihoz, óvónénikhez eljuttatni, fenntartván a vágyat a közösségi programok iránt.

– Bízunk benne, hogy ez csak egy átmeneti állapot és nemsokára egy szép időszak következik, amikor ismét személyesen találkozhatunk, azonban addig is össze kell tartanunk a közösségünket! A filmben szerettük volna azt a néhány dolgot, amivel az egyesület foglalkozik megjeleníteni a mesehallgatás közben. A csipkekiállítás eredetileg a Hagyományőrző központban van, de nagy örömünkre az ott zajló felújítási munkálatok miatt átkerült a Nemzedékek Házába, az idősek klubjába, úgyhogy reméljük, ha az időseink meglátják a változást a klubjukban, még inkább szeretnének majd mielőbb visszajönni hozzánk. Az Én Gárdonyom című fotókiállítás az ott zajló felújítási munkálatok miatt szintén átkerült Dinnyésről a gárdonyi épületünkbe, a Nemzedékek Házába, a gyöngyfűzés pedig egy olyan hobbi, amit bárki meg tud csinálni a monoton tévézés, facebookozás helyett, akár gyerekekkel közösen bezártság idején – tette hozzá Ocsenás Katalin

Ocsenás Katalin szerint most mindennél fontosabb összetartani közösségüket
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A filmet március 10-én teszik közzé a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában