Fejér megye értékei az ezeréves megye tükrében

2021.02.23. 07:15

Túl a félszázon – Egyre szaporodó megyei értéktár

Az értéktár projekt 2014 őszén kezdődött Fejérben. A munka nyitányakor még csak az alapi ugrós és kanásztánc szerepelt a megyei listán, ám ahogy telt-múlt az idő, a „kincseslista” egyre bővült.

V. Varga József

A királyi napok elválaszthatatlan része a nemzetközi néptáncfesztivál Fotó: Nagy Norbert (archív)

Fotó: FMH-Archív (NN)

A Fejér Megyei Értéktár részeként a 2018 elején lapunk által is summázott 35 tételről így jutottunk 2019 májusára – a Fejér megye értékei című magyar és angol nyelvű kiadvány megjelenéséig – 46-ra, majd kisvártatva 50-re, és az esztendő második felében már 55-re!

Wekerle személye, szentiváni dió, háborús filmdráma és királyi napok

Félszázon túl a következőkkel gyarapodott a megyei értéktár: 51. Beck–Ulicza-kastély (Velence), 52. Daru Péterné tojásfestő munkássága (Bodajk), 53. Wekerle Sándor személye és tevékenysége (Mór), 54. Szentiváni dió (Alsószentiván), 55. Szentháromság-szobor (Ráckeresztúr). A múlt évre a koronavírus­-járvány nyomta rá a bélyegét, azonban a megyei értéktár bizottság nem pihent, november végén újabb négy tételt fogadott be az értékek sorába: 56. Csak még egyszer előre! (háborús filmdráma), 57. Székesfehérvári Királyi Napok, 58. Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny, 59. Auguszta 26 története.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt 2012 tavaszán fogadta el az Országgyűlés. A törvény kimondja: a nemzeti értékek megóvandók, azok azonosításában, rendszerezésében, adataik nyilvántartásba vételében és folyamatos frissítésében, gondozásában a megyei önkormányzatok közreműködése elengedhetetlen.

A királyi napok elválaszthatatlan része a nemzetközi néptáncfesztivál
Fotó: Nagy Norbert (archív)

– Az értékgyűjtés öröm, életérzés, amely belülről fakad – erősítette meg a Fe­jér Megyei Hírlapnak Balog Gábor, a megyei közgyűlés képviselője, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnöke. Vegyük sorra most a négy legutóbbi értéket! Csak még egyszer előre! Burján Zsigmond 2016-os filmje a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred katonáinak történet dolgozza fel, emléket állítva az I. világháborúban harcoló magyaroknak. Székesfehérvári Királyi Napok. A királyi napok mai formája 2013-ban, a Szent István-emlékévben jött létre. Ekkor az önálló eseménynek számító ünnepi programelemeket és új fesztiválokat egyesítette Fehérvár önkormányzata. A Szent István ünnepe köré szervezett augusztusi rendezvénysorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye. Olyan kulturális csemegékkel várja vendégeit, melyek valóban csak Alba Regiához köthetők. Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny. A nemes megmérettetést húsz éve rendezi meg a Fejér Megyei Művelődési Központ 6–24 éves korú gyermekek és fiatalok számára, akik énekes vagy hangszeres zenével foglalkoznak általános vagy középiskolai, művészeti, zeneiskolai keretek között, illetve saját kedvtelésből.

Két kiadvány

A nagy múltú rendezvényt Vakler Anna népdalénekes, népzenepedagógus hívta életre 2000-ben. A találkozók célja kezdetektől az volt, hogy a népdalokat szerető, tanuló és éneklő fiatalok számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak, új tehetségeket fedezzenek fel, és segítsék őket a szakmai előbbre jutásukban, fejlődésükben. Auguszta 26 története. Auguszta 26 1915. április 11-én született a Dreher-féle uradalom kismartoni tehenészetében. Élettörténete több szempontból is különleges és a mai kor embere számára is tanulságos. Mindössze két olyan tejtermelő tehénről tudunk a magyar állattenyésztés történetében, mely jószágok tejtermelésükkel világrekordot értek el, s ezek közül az egyik Auguszta 26. Teljesítménye országos jelentőségű, a magyar állattenyésztő társadalom máig igen büszke rá. Története közvetlen módon állít emléket Fejér megyének az ország mezőgazdaságában, azon belül is az állattenyésztési ágazatban betöltött jelentős szerepének. A megyei önkormányzat a témában két kiadvány megjelenését tervezi: a Mesés Fehérvár folytatását, annak megyei változatával, megyei értékekkel, valamint a Fejér megye értékei az ezeréves megye tükrében címűt.

(Forrás: Fejér Megyei Értéktár, Fejér Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában