Olvasási szokás

2021.02.15. 13:00

Ma is hódít a romantika, a versek iránti érdeklődés viszont érezhetően csökkent

Nemrég néhány vidéki település könyvtára került górcső alá, most a megyeszékhely könyvtárának olvasószolgálati vezetőjéhez, Baráth Katalinhoz fordultunk, hogy megtudjuk, melyek voltak az elmúlt év legkeresettebb műfajai, kötetei.

Héjj Vivien

Az új igényeket úgynevezett kívánságkosárral méri fel a fehérvári könyvtár

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A tapasztalat azt mutatja, az olvasók alapvető érdeklődési köre hasonló, legyen szó kistelepülésekről, vagy nagyvárosról. A legkeresettebb könyvek között megtalálhatóak a romantikus regények, a történelmi és életrajzi alkotások, a skandináv krimik és a fantasztikus könyvek is.

A gyermekrészlegen továbbra is hódít a Harry Potter-sorozat, és az Egy ropi naplója 15 részes könyvsorozat. A magyar szerzők közül Beck Andrea, Berg Judit és Leiner Laura köteteit sokan keresték: – Nagy öröm, hogy a tudatos népszerűsítés eredményeként a gyermekrészlegen megnövekedett az érdeklődés a szakkönyvek iránt. A csillagászat, a földtörténet, a vallás, a sport témakörében jelentősen nőtt a kölcsönzések száma – tudtuk meg Baráth Katalin olvasószolgálati vezetőtől.

A felnőttek főleg a pszichológiai szakkönyveket és az egészségügyi szakirodalmat keresik. Népszerűek a mentálhigiénés és az életvezetési tanácsadással kapcsolatos könyvek és a nyelvkönyvek is.

Az új igényeket úgynevezett kívánságkosárral méri fel a fehérvári könyvtár
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A nyelvtanulást segítő könynyített olvasmányok főleg nyáron keresettek a diákok körében. Ezenkívül a középiskolások jellemzően a kötelező irodalmak közül válogatnak, de népszerűek a sci-fi és a fantasy alkotások is. Az egyetemisták a tanulmányaikhoz kapcsolódó szakterületek köteteit keresik, szerencsére gazdag kínálatból válogathatnak.

A versek iránt sajnos csökkent a kereslet, de Lackfi János köteteit mostanában is szívesen kölcsönzik gyerekek és felnőttek. Ami a szépirodalmat illeti, a szórakoztató szépirodalom keresettebb, de azért a klasszikusokat is olvassák még. Dosztojevszkij kötetei közül például az elmúlt évben is több alkalommal válogattak az olvasók.

Az új dokumentumok beszerzésénél elengedhetetlen az olvasói igények felmérése, erre kívánságkosarat működtet a Vörösmarty Mihály Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában