A kezdeményezés még jobban összehozta a helyieket

2021.02.02. 14:45

Kultúra több száz szóban – Egy martonvásári kezdeményezésről

Nagyon jó fogadtatásra talált az a molinó, amely a magyar kultúra napjához kötődő kezdeményezés eredményeként készült el.

Bokros Judit

A molinó látványos helyen van, nem csupán a helyiek, de a Martonban járók is megcsodálhatják

Fotó: MK

Aki nem martonvásári, de a városban jár, annak érdemes jobban odafigyelnie a nagy, lámpás kereszteződésben, mert annak közelében, a szolgáltatóház kerítésén látható az a mutatós molinó, amelynek grafikája közel 300 szó felhasználásával alakult ki. E szavakból áll össze a Martonvásár felirat, amely körül különféle minták, jellegzetes helyi motívumok rajzolódnak ki.

De hogy is született ez a különleges alkotás? Erről kérdeztük Zachar Zita művelődési szakembert, aki elmondta: szerettek volna az ismert járványügyi helyzet és az ahhoz kötődő korlátozások ellenére is méltó módon megemlékezni a kultúra napjáról. Ezért a MartonKult szervezésében arra kérték a helyieket, hogy válaszoljanak egy-egy szóval arra a kérdésre: „Mi neked a helyi kultúra Martonvásáron?”

Az akciót körülbelül két héttel a 22-i évforduló előtt kezdték, és addigra körülbelül 400 szó jött össze, s mivel voltak átfedések, végül majdnem 300-at számoltak össze. A szavak között vannak a helybeli kulturális élethez kötődő nevek (például Beethoven, Bencsik Sándor), helyszínek (például Óvodamúzeum), események (például Pammer Endre Sakkverseny) és egyéb fogalmak (népdal, örökség stb.).

A molinó látványos helyen van, nem csupán a helyiek, de a Martonban járók is megcsodálhatják
Fotó: MK

A szervezők igyekeztek minél több embert ­mozgósítani, ebben Zachar Zita kiemelte ­Faragó Tímea és Pál Mónika szerepét. Ők keresték föl mások mellett a civil szervezeteket, az iskolákat, az óvodát, hogy minél többen válaszoljanak a kérdésre.

A sok szót kicsit „összefésülték” egy program segítségével, majd Pletser Cecília grafikust kérték meg, hogy álmodja meg a molinó megjelenését. Nos, a képen látható változat született, sokak megelégedésére.

Zachar Zita azt is kiemelte, hogy a kezdeményezés pályázati finanszírozású közösségi projektként válhatott valóra.

Ott pedig, ahol egyelőre ez a molinó látható, még további, Martonvásárhoz kötődő képek megjelenése is várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában