emlékezés

2021.02.02. 07:17

Az rögtön kiderült, hogy Börcsök Enikő nagy színésznő!

Börcsök Enikő a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott.

Majer Tamás

Börcsök Enikő és Szűcs Zoltán drámaíró 2020 márciusában a kaposvári színház előtt

Fotó: Forrás: VI

– Én akkor a helyi tévének voltam a főszerkesztője – nyilatkozta lapunknak Varga István, a kaposvári televízió korábbi vezetője. – Jó kapcsolatot ápoltunk az akkor már sokadik fénykorát élő Csiky Gergely Színházzal. Elterjedt a városban – értelmiségi körökben –, hogy valami csuda történik a stúdiószínházban, mert Dévényi Ádám és Börcsök Enikő remek esteket tart néha – mesélte Varga István, aki Dévényi Ádámmal ápolt barátságot, rajta keresztül ismerte meg Börcsök Enikőt.

– Mi csináltunk két tévéfilmet is, mindkettőben benne volt Börcsök Enikő. Az egyik volt a Mirad, avagy egy fiú Boszniából című tévéjáték, amelyet Bezerédi Zoltán rendezett. Börcsök Enikő és Lukács Andor volt a két szereplője. Döbbenetes 60 percet produkáltak a művészeink. Ez megnyerte később az első Kamera Hungária Televíziós Fesztivál díját; 1994-ben forgattuk – mondta Varga István.

Ekkor még volt Kaposváron olyan középiskolai osztály, amelyben horvát menekült diákok tanultak, igen aktuális témát érintett a film. A másik tévéjáték a Lakodalom című Csehov-adaptáció volt.

Börcsök Enikő és Szűcs Zoltán drámaíró 2020 márciusában a kaposvári színház előtt
Forrás: VI

– Valahol a tévé archívumában van egy olyan híradó, amelyet Enikő vezet. Megbetegedett a bemondónk, őt kértük meg, hogy ugorjon be. Óriási volt, ahogy megoldotta, ő nem műsorvezető volt, hanem a műsorvezetőt alakító színész! Zseniálisan eljátszotta, hogy ő most műsorvezető! Nem tudott a színészi attitűdből kilépni – mondott jópofa példát Varga István Börcsök Enikő sokoldalúságára.

– Azt hiszem, Enikő nagy ambíciókkal jött Kaposvárra, és azt hiszem, nem is csalódott. A társulat és a közönség is a szívébe fogadta – emlékezett Varga István. – Róla itt rögtön lehetett tudni, hogy egy nagy színésznő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában