Az ének, a közösség összetartó erő

2021.01.08. 07:25

Zemlényi Katicáék remélik, hogy tavasszal élőben koncertezhetnek

Értékteremtő Közösségekért Díjat nyert a Vox Mirabilis Kamarakórus. Reménytelin tekintenek a jövőbe, bíznak abban, hogy tavaszi koncertjüket már közönség előtt adhatják.

Bokros Judit

A kamarakórus 2020-ban Értékteremtő Közösségekért Díjat is átvehetett

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Az együttes jó ideje jelentős szerepet tölt be Székesfehérvár zenei életében, repertoárjukban az egyházi mellett világi művek is szerepelnek. Hangversenybérletüket tíz évvel ezelőtt indították el, ezt ünnepelték és ünneplik a 2020/2021-es évadban.

Zemlényi Katica karnaggyal erről is beszélgettünk amellett, hogy felidéztük a kórus tavalyi évét, amely a koronavírus-járvány ellenére eseménydús volt, viszont sok mindent másként kellett megoldaniuk, mint normál körülmények között.

– Tavaly még meg tudtuk tartani a Farsangi operaparádé című koncertünket, s amíg lehetett, addig személyesen próbáltunk és koncerteztünk. Miután ezt már nem engedélyezték tavasszal, beosztottam a kórus tagjait 4-5-6-os csoportokba, s ezekbe minden szólamból került egy-két ember. Ők valamelyik internetes alkalmazás segítségével „találkoztak”, próbáltak. Amikor már igazán jó idő volt, akkor itt, a Zsolt utcai Közösségi Háznál ültünk össze egymástól biztonságos távolságra próbálni. Készültünk a Tisza-tavi Fesztiválra, amelynek díszvendége voltunk, és végül nagyon sikeres koncertet adtunk Miklósa Erika operaénekessel. Most, hogy ismét nem tudunk személyesen kóruspróbát tartani, visszatértünk az online változathoz. Működnek az említett csoportok, amelyek vezetőjével tartom a kapcsolatot, küldök nekik kottát és hanganyagot, így tudnak haladni a zeneművekkel. Készülünk a koncertekre, előre dolgozunk, és várjuk, hogy ismét igazi művészeti élményt adjunk.

Zemlényi Katica úgy véli: ebben a nehéz időszakban az a legfontosabb, hogy megmaradjon a személyes kapcsolat, összetartson a közösség, s amíg nem tudnak a zenével úgy foglalkozni, mint egyébként, és a közönséggel sem találkozhatnak, addig más módon kell kifejezniük és erősíteniük az összetartozást. Ezért végeznek például önkéntes, segítő tevékenységet, s vesznek részt különféle társadalmi megmozdulásokban. Most például a horvátországi földrengés károsultjainak szervezett gyűjtésbe segítenek be, így ma estig hozzájuk is lehet vinni adományokat.

A kamarakórus 2020-ban Értékteremtő Közösségekért Díjat is átvehetett
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

A kórus számára szinte folyamatosan írnak darabokat kortárs zeneszerzők. Ezekből tavaly három ősbemutatót tartottak: Simon János magyarságról szóló művét a nemzeti összetartozás alkalmából énekelték el; hasonló témát dolgozott fel Balogh Sándor, és Solti Árpádtól is adtak elő zeneművet.

Új lemezük nem készült, viszont érdekességként összeállítottak egy kisfilmet a Tisza-tavi fellépésről, kortárs egyházzenével, és a bérleteseik ezt kapták ajándékba a karácsonyi koncert helyett. Hangfelvételük pedig a Csákberényben forgatott, Sobor Antal Perelj, Uram! című kisregénye alapján készülő, Ítélet és kegyelem című játékfilm kapcsán készült.

A kórus énekelte a templomi dalbetéteket, amely nagyon komoly felkészülést és kutatómunkát igényelt – mesélte a karnagy.

Idei terveik szerint folytatják a bérletsorozatuk jubileumának ünneplését, és abban bíznak, hogy a tavaszi koncertjüket már élőben tudják megtartani márciusban. Ez egy nagyböjti zenés áhítat lenne, lehetőséget adva az elmélyülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában