Bővült a kínálat

2021.01.18. 15:30

A könyvtár zenei részlege is számos érdekességet rejt

Hangoskönyvekkel és kottákkal bővült a Vörösmarty Mihály Könyvtár zenei és számítógépes részlegének kínálata. A kölcsönzés a járványhelyzet idején sem szünetel.

Héjj Vivien

Igyekeznek a lehető legtöbb hangoskönyvet beszerezni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokan talán elfelejtik: a könyvek mellett zenei hanganyagot is kölcsönözhetünk a város könyvtárából. A zenei és számítógépes részleg januárban újabb kincsekkel bővült.

– Igyekszünk minden forgalomba került hangoskönyvet beszerezni. Jelenleg zenei formátumban körülbelül 850, audiokazettán pedig mintegy 800 könyv található a részlegen. Ugyanúgy, mint a könyvek esetében, vannak szakirodalmi és szépirodalmi művek. Utóbbiból külön figyelmet fordítunk a kortárs magyar, valamint a gyerekirodalomra – tudtuk meg Nagy Mónika zenei könyvtárostól.

A zenei és számítógépes részleg alapvetően három teremből áll: az egyikben CD-k, hangoskönyvek, zenei könyvek és kották kapnak helyet. Itt a napi kölcsönzés mellett békeidőben gyakran megfordulnak óvodás és iskolás csoportok is. A számítógépes részlegben tíz gép áll a használók rendelkezésére, a nyitvatartási időn kívül pedig alapfokú számítógép-­kezelést tanulhat a 60 év feletti korosztály. A gyerekek ezen részlegen is gyakorta megfordulnak, ugyanis a „Szedjük szét! Mi van belül?” című foglalkozáson saját maguk fedezhetik fel, milyen alkatrészekből áll össze egy számítógép. Kialakítottak itt egy „múzeu­mot” is, ahol a kazettás hangoskönyvek, a videokazetták, a bakelitek és a vinyllemezek sorakoznak. Ezek jó szolgálatot tesznek például a zenei technikatörténet foglalkozásokon. Még a középiskolások között is gyakori, hogy itt látnak életükben először videokazettát és hozzá tartozó lejátszót.

Igyekeznek a lehető legtöbb hangoskönyvet beszerezni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A személyes böngészésre, nézelődésre még várni kell, ám a kölcsönzés ezen a részlegen sem szünetel: előzetes egyeztetés után a Bartók Béla téri épület ablakában vehetik át az olvasók az összekészített csomagjukat. Az érdeklődés a járvány idején sem lankad, amit jól mutat az is, hogy november 16. és december 31. között a városi könyvtárból 2711 alkalommal kölcsönöztek az olvasók. Emellett 440 dokumentumot házhoz is szállítottak a könyvtár munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában