Varga Lili és Kuna Károly

2020.12.16. 17:45

Szűk körben vette át díját a Vörösmarty Színház két színművésze

Nemrég a fehérvári színház két színművésze is rangos elismerésben részesült.

Fotó: Torma Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, Kuna Károly Aase-díjban, míg Varga Lili Domján-díjban részesült. A pandémia okozta helyzetben a díjak személyes átadására rendhagyó módon egyszerre, a Vörösmarty Színházban került sor.

A Domján Edit Alapítvány tehetséges, fiatal, vidéken játszó, 40 év alatti színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, melyet évente egyszer adnak át decemberben.

Varga Lili Vajda Mártától vehette át az elismerést. Számára azért is volt különleges ez a díj, mert nagypapája, Varga Gyula Domján Edit osztálytársa volt, így kicsit olyan érzés volt, mintha tőle is kapta volna:

„Sajnos nagypapám nem érte meg, hogy felvettek a Színművészetire. Pont akkor hívtak fel, hogy megkaptam a díjat, amikor nagyon magam alatt voltam. Újra bezárt a színház, megint nem tudtuk folytatni a munkát, olyan érzés volt, mintha nem is lett volna ránk szükség. Nagyapám olyan ember volt, hogy ha jött valami nehézség, túllendült rajta, így olyan, mintha Ő segített volna.”

Varga Lili. Fotó: Torma Sándor

A Gobbi Hilda által alapított elismerés, az Aase-díj, amelyet az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői”-nek, az epizodistáknak ítélnek oda. Az 1987-ben alapított díjról maga Gobbi Hilda ezt írta: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot”.

A díjak átadására évek óta hagyományosan a Bajor Gizi Színészmúzeumban került sor, ahol minden a magyar színjátszás nagy alakjaira és elsősorban Gobbi Hildára emlékeztet. Ezúttal azonban a Vörösmarty Színház művésztársalgójában Egri Márta, a

kuratórium egyik tagja adta át Kuna Károlynak az elismerést, akinek azért is esett rendkívül jól ez a díj, mert kollégáktól kapja az ember.

„Rengeteg kollégám okoz emlékezetes pillanatokat a nézőknek, csak azt sajnálom, hogy ezek a pillanatok most kimaradnak az életünkből. Teljesen mindegy, hogy kis vagy nagy szerephez jutok, mindig az érdekelt, hogy hogyan találom meg magam a szerepben.” – mondta Kuna Károly, Jászai Mari-díjas színész.

Varga Lili, Kuna Károly és Vajda Márta. (b-j) Fotó: Torma Sándor

A díjátadón Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója is gratulált a díjazottaknak. Nagy örömét fejezte ki, hogy végre megkaphatták az elismeréseket, és – ha csak szűk körben is – együtt ünnepelhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában