Koronavírus Fejérben

2020.11.18. 11:30

Zenész sorsok koronavírus idején – Bérces Viktor a második hullámban dalszerzéssel tölti idejét

A székesfehérvári jogász, egyetemi adjunktus, zenész Bérces Viktor már tavasszal is megosztotta velünk gondolatait a koronavírus-helyzetről, sőt, még könyvet is ajánlott olvasóinknak. Úgy gondoltuk, ismét felkeressük őt, hogy miben másabb a második hullám alatt az élete, mint az elsőben.

Elekes Gergő

Bérces Viktorék online koncertekkel kedveskednek rajongóiknak

Fotó: Molnár Tibor

Már a koronavírus tavaszi hulláma is megnehezítette a zenészek életét. Miben másabb most az őszi szezon? Hogy élitek meg Ti, zenészek?

– Én személy szerint dalszerzéssel töltöm az időm. Jelenleg egy jazz-albumon dolgozom, ami jövő márciusban fog megjelenni. Számomra ennek az időszaknak – a járványt leszámítva – az a legnagyobb előnye, hogy van időm olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekre máskor nem jut energiám.

Múlt kedd óta kijárási tilalom van érvényben 20 és 5 óra között, ez gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette a koncerteket. Mikor léptél fel utoljára és melyik formációval?

– Utoljára október elején volt koncertem Balázs Fecóval, azóta pihen a hangszerem. De nem bánom .. legalább annyira jól fog esni „visszatérni”, mint amennyire most jólesik a pihenés.

Tavasszal arról beszélgettünk, hogy terveztek online fellépéseket. Ezeket sikerült megvalósítani? Terveztek-e valami hasonlót most?

– Igen, decemberben már lesznek online koncertjeink Tóth Verával. A tavaszi karantén alatt csak videókat készítettünk 1-1 dal erejéig, most viszont komplett online előadásokat fogunk csinálni. Ez nagyon érdekes lesz a számomra, mivel még sosem csináltam ilyet! Mindenesetre meggyőződésem, hogy az online fellépések – járványtól függetlenül – az elkövetkező évtizedek meghatározó eseményei lesznek.

Bérces Viktorék online koncertekkel kedveskednek rajongóiknak
Fotó: Molnár Tibor

A zenélés mellett egyetemen is tanítasz. Már tavasszal is beszéltünk arról, hogy digitális oktatás zajlik Nálatok, hogy sikerült most ismét visszaállni erre?

– Szerencsére teljesen zökkenőmentes volt az átállás. Olyannyira, hogy nem lepne meg, ha a jövőben számos tantárgy oktatása online formában folytatódna. Ettől függetlenül az egyetemi élet a személyes jelenlétre kell, hogy épüljön. A technikai lehetőségeket ugyanakkor maximálisan ki kell használni, különösen a külföldi hallgatók miatt. Jelenleg is számos olyan angol nyelvű kurzusom van, amelyhez a diákok másik országból csatlakoznak.

Mik a terveid a következő évre?

– Tankönyvírás, tanítás, koncertek, pihenés és még sok minden más .. bízom benne, hogy jövőre már nem kerül hasonló helyzetbe az ország.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/kulturkaranten-berces-viktor-egy-igazi-magyar-klasszikust-ajanl-az-olvasok-figyelmebe-video-3928206/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában