a Halász-kastélyban zsűriztek

2020.11.13. 16:55

Lezárult a Vörösmarty rajzpályázat: gyönyörű alkotások születtek

220 éve született Vörösmarty Mihály, a Szózat költője. Tiszteletére 2020 Vörösmarty-emlékév, amelynek keretében a megújult Vörösmarty Emlékház az emlékévet szervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával közösen országos rajzpályázatot hirdetett „Vörösmarty 220” címmel.

S. Töttő Rita, FMH

Rózsás Mercédesz Krisztina

Fotó: Népfőiskola

Két korosztályi kategóriában vártak olyan pályaműveket, amelyek ábrázolhatták magát a költőt, bármely Vörösmarty-mű témavilágának feldolgozását, vagy az Emlékházat.

Fotó: Népfőiskola

Kiemelt kérés volt, hogy az alkotás fejezze ki, az alkotó mit lát benne értékesnek, különlegesnek és megmutatásra méltónak. Rodics Eszter, a népfőiskola vezetője elmondta: nagyszerű munkák érkeztek, amelynek zsűrizése november 13-án a kápolnásnyéki Halász-kastélyban zajlott le.

Pass Rebeka alkotása
Fotó: Népfőiskola

A rangos zsűri tagjai Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész, Pintér Balázs szobrászművész, Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész és Szegedi Csaba festőművész volt. Rodics Eszter elmondta: a vírushelyzet okozta nehézségek ellenére közel száz, szebbnél-szebb pályamunka érkezett, amelyek rendkívüli kreativitásról és tehetségről tanúskodtak.

Nyirfa Noémi alkotása
Fotó: Népfőiskola

- Meggyőződésem, hogy az emlékév szervezése során az alkotó, a művész, akiről megemlékezünk az év során, múzsaként kell, hogy hasson ránk. Ez alatt azt értem, hogy a személyiségét, a tehetségét, és műveinek üzenetét úgy kell újrafogalmazni, hogy minél többekhez eljuttathassuk azt. A fiatalabb generációkhoz különösen is, mégpedig oly módon, hogy ne „csak” az fogalmazódjon meg bennük, hogy milyen nagyszerű, hogy Vörösmarty Mihály a magyar irodalomtörténetet és kultúrát gazdagította, hanem ismerjék fel, hogy mi az, amit ma az ő életművéből, gondolataiból újrahasznosíthatnak. A rajzpályázatra beküldött alkotások visszaigazolták törekvéseinket: a mai fiatalokat is megérintette Vörösmarty világa, és ezt nagy öröm és büszkeség látni – fogalmazott az elnök asszony, hozzátéve: a pandémia okozta megszorítások miatt a költő születésnapjára, december 1-re tervezett ünnepélyes díjátadót csak online formában tudják lebonyolítani a szervezők, és egyelőre – a múzeumok bezárása miatt – virtuális kiállítás keretében tekinthetik majd meg az alkotásokat az érdeklődők a Vörösmarty-emlékház honlapján.

Rózsás Mercédesz Krisztina alkotása
Fotó: Népfőiskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában