A hagyomány folytatódik – csak kicsit másképp

2020.11.30. 13:00

Az adventi készülődés része a tárlat, ami idén Dinnyésen kapott helyet

Az idei évben rendhagyó helyszínen lelt otthonra a 20 éves hagyományokkal rendelkező Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt című tárlat. A népi hangszerkészítőtől a hímzőig, a fazekas, bőrös, szövő, csipkekészítő, bútorfestő, fafaragó, csuhéfonó, nemezkészítő, ötvös és népi ékszerkészítő is bemutatja legújabb anyagát a kiállításon.

S. Töttő Rita

Az idei tárlatot üvegfal mögül tekinthetik meg a látogatók

Fotó: Ódor Balázs

Gonda Emma, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának (M-ART) elnöke köszöntötte a virtuális térben annak a tárlatnak a megnyitóján a nézőket, amelyet minden évben hagyományosan megrendeznek advent idején. A Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt címmel megrendezett adventi tárlatot úgy installálták a M-ART munkatársai – Sevella Zsuzsanna, Komendó Gabriella, Gonda Emma -, hogy kívülről is – ha nem is a maga teljességében – de megcsodálhassák a látogatók.

Gonda Emma
Fotó: Ódor Balázs

Ezúttal a Dinnyési Hagyományőrző Központ ad ugyanis helyet a tárlatnak, melyet úgy rendeztek meg, hogy az ablakokon át mindenki meg tudja tekinteni. Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója is szólt:

Ocsenás Katalin igazgatónő és a Kákics tagjai – virtuális megnyitó történt
Fotó: Ódor Balázs

- A házigazda intézmény nevében szeretném kifejezni azt az örömömet, hogy ezt a rangos és tradicionális megrendezhettük, hiszen a Velencei-tó körül élők, nem biztos, hogy máshogy megtekinthetnének itt nálunk egy ilyen kiállítást – fogalmazott az igazgatónő, hozzátéve, hogy a központ parkjában tett séta mellett bárki megtekintheti kívülről a tárlatot, hiszen üvegfal veszi körbe a kiállítóteret. Az együttműködés folytatásaként pedig további tervek is szövődtek: lehetőség szerint minden adventi szombaton egy népi iparművész segítségével tárlatvezetést tartanak majd, amit szintén a virtuális térben lehet majd megtekinteni.

Az idei tárlatot üvegfal mögül tekinthetik meg a látogatók
Fotó: Ódor Balázs

A M-ART felhívására 42 alkotó 154 alkotása érkezett az idei Népi iparművészeti zsűrizésre. Az anyagok zsűrizését idén november 18-án a Hagyományok Házában tartották Székesfehérváron. A Hagyományok Háza által felkért zsűri döntése alapján 'Hagyományos Mester Remek' lett 21 alkotás, 'Hagyományos Míves Termék' pedig 37 alkotás. A 'Modern Mester Remek' címet 11 alkotás kapta meg, 'Modern Míves Termék' elismerést 37 alkotás kapott, az 'Ajándéktárgy' minősítést pedig 13 alkotás kapta meg idén. Ezekből az alkotásokból rendezett kiállítást tekinthetik meg Dinnyésen az érdeklődők. – A hagyományőrző központ főépületének földszinti terei ablakokkal, üvegfalakkal vannak körülvéve, így reményeink szerint az adventi időszakban sokan megcsodálhatják a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága hagyományos kiállítását, melyet 20 éve rendeznek meg, de először van lehetősége a Velencei-tó parti településnek fogadni azt, melyet köszönünk a a dinnyésiek, agárdiak, gárdonyiak, Velencei-tó körül élők nevében az M-Art munkatársainak – fogalmazott Ocsenás Katalin.

A népi tárgyalkotók sokasága alkotott idén is, a zsűri sok címet kiosztott
Fotó: Ódor Balázs

A szép adventi tárlatot Mundrusz Anett, a Hagyományok Háza szakelőadója, a Népművészet Ifjú mestere nyitotta meg: – Furcsa dolog pont egy népi iparművészeti kiállítást megnyitni így – fogalmazott a művész, utalva arra, hogy a virtuális térbe kellett az idei évben áthelyezni a tárlatmegnyitót. – Azt gondolom, hogy pont ezeket a tárgyakat – noha a kiállításokon megtanultuk, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek -, mégis szeretnénk érezni, megtapasztalni az anyagukat, a fának, a bőrnek az illatát... Ezért bízom benne, hogy lesz még kiállítás, amelyen mindezt érezhetjük. De most mindenkit arra bíztatok, próbálja magában feleleveníteni ezt az érzést, mi pedig a képi világgal hozzájárulunk ehhez – majd pedig szólt a zsűrizés munkafolyamatáról. A minősítés – fogalmazott az előadó -, azoknak az alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan tárgyakat készítenek, amelyek a népi hagyományokból kiindulva mai életünkbe illeszthetőek. – A mesterek, mint kreatív, alkotó emberek, folyamatosan munkálkodnak a megújulás lehetséges formáin, és erre nem csak az alkotói belső igény vagy a pályázatok kihívásai, de a piac is kényszeríti őket.

Mundrusz Anett
Fotó: Ódor Balázs

A sok jelentkezőnek köszönhetően sikerült a népi tárgyalkotó szakmák sokaságát bemutatni: a népi hangszer készítőtől a hímzőig, a fazekas, bőrös, szövő, csipkekészítő, bútorfestő, fafaragó, csuhéfonó, nemezkészítő, ötvös és népi ékszerkészítőket egyaránt. Az ünnepi készülődés során érdemes lelassulni kicsit és megcsodálni ezeket az alkotásokat. A virtuális megnyitón közreműködött a Kákics zenekar három zenésze, Tárnok Ákos, Horváth Árpád és Kossa Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában