Mesehét és hamuban sült pogácsa

2020.10.08. 17:30

Új gazdája van a mesetarisznyának – Program kicsiknek és nagyoknak Lepsényben

A magyar népmese hete programsorozatát immár 12. alkalommal rendezte meg a nagyközségben a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár. A sokszínű program kicsinek és nagynak egyaránt szólt.

Borsos György, V. Varga József

Négyen a pogácsasütők közül (balról jobbra): Némethné Kovács Veronika, Zsuzsics Réka és Rács Tamás, valamint a győztes, Stibi Henrietta Fotók: Borsos György

Nyitásként egy 13+1 kérdésből álló mesekvízt lehetett kitölteni, amelynek kérdései a magyar népmesékkel, Benedek Elekkel és Csukás Istvánnal voltak kapcsolatosak. Rafinált, de nem nehéz kérdések várták, hogy megfejtsék őket. A beérkezett harmincnégy kvízből azonban nem találtatott telitalálatos szelvény. A legeredményesebb csapat a Farkasok lettek, akik az elérhető 16 pontból 15-öt szereztek meg. A legnehezebb kérdésnek a Ki volt Torzonborz? bizonyult. A válaszadók alig egyharmada találta el a helyes választ.

Amikor még tündérek, varázslók és sárkányok éltek a Földön

A feladatok

Mire felvirradt a nap az Óperenciás tengeren innen, az Üveghegyen túl, máris kezdetét vette a sárkányos akadályverseny. Nyolc 3 fős csapat jelentkezett a hat fordulóból álló feladatok teljesítésére. A leküzdendő akadályok Süsü tetteit, cselekedeteit jelenítették meg Csukás István ismert meséjére épülve. Az első állomáson bekötött szemmel két perc alatt 20 babszemet kellett kiválasztani többféle mag közül. Másodikként a gyerekek megkóstoltak négyfajta gyümölcsöt-zöldséget, és ezek közül kellett kiválasztani Süsü kedvenc csemegéjét, a vackort! Ezt teljesítve Torzonborz király „műsüsüjét” kellett megkeresni, két hasonló rajzon 10 apró eltérést megtalálni. Torzonborz elég gonosz volt, nehéz feladatot adott. Azután következhetett a mese ikonikus alakjának, a sárkányfűárus portékáinak a beazonosítása. Öt különféle fűszer- és gyógynövényt kellett felismerni, és kiválasztani közülük az „igazi” sárkányfüvet. Miután ezt az akadályt is sikerült leküzdeni a merész versenyzőknek, jöhetett az utolsó előtti feladat, ahol az írnokoknak kellett segíteni, mert elrontották a kancelláriai irat másolását. A hiányos blokkba hat szót kellett behelyettesíteni, hogy értelmes szöveget kaphassunk. Ellenkező esetben Süsü tüzes-kénköves fuvallata rémisztette volna a bátor hétpróbásokat. Végezetül megjelentek a színen a zsoldosok is, ahol egy kardra helyezett vackorral kellett hétmérföldes távot teljesíteni, de úgy, hogy a vackor a helyén maradjon.

Négyen a pogácsasütők közül (balról jobbra): Némethné Kovács Veronika, Zsuzsics Réka és Rács Tamás, valamint a győztes, Stibi Henrietta
Fotók: Borsos György

Miután minden derék kis királyfi és kis királylány teljesítette a feladatokat, az írnokok visszavonultak a palotába, és döntöttek a győztesekről. A királyság felét, azaz a győzelmet a Torzonborz gárda szerezte meg (így ők uralkodhatnak egy évig a kis királyfival és Süsüvel közösen), megelőzve a Kancellár és a Süsü névre hallgató csapatot.

A sárkányos akadályverseny győztes csapata a Torzonborz gárda

Nem maradtak feladatok nélkül azok sem, akik rajzolni szerettek volna

A feladat a Sárkányfűárus című történet megelevenítése volt szabadon választható technikával. Harmincegy pályamű érkezett be a zsűrihez, akik csak hosszas tanakodás után tudták kiválasztani a győztes rajzokat. A munkák alapján az ítészek megállapíthatták, hogy kik is voltak azok, akik olvasták vagy netán látták a mesét. A legszebb rajznak Kovács Tamara alkotását ítélték. Első helyezést ért el: Neubauer Emma, Horváth Nóra, Szabó Dávid, Kozsda Bence és Kaufmann Viktória. Második helyezettek: Vörös Adrienn, Gallai Panna, Magas Attila, Gyarmati Rebeka és Sebők Eszter. Harmadik helyezést szerzett: Gera Ádám, Harsányi Réka, Homola Krisztián, Egri Zoltán és Turi Bence.

A 2020-as év mesemondója: a negyedikes Gallai Panna

13 mesemondó bizonyított

A rajzok zsűrizését követően kezdődhetett el a mesemondás egy szabadon választott magyar népmesével. Tizenhárom mesemondó állt ki társaik és a szigorú bírák elé, hogy bebizonyíthassák, ők a legméltóbbak a 2020. legjobb lepsényi mesemondója címre és az emlékplakettre. Az ítészek szerepét Csóka Dezsőné Éva, nyugdíjas óvónő, Márkus Lajosné Anett könyvtáros és Bozai Ágota író, műfordító vállalta. Rengeteg tanulságos mesét hallgathattak meg, amely újra bizonyította, hogy a magyar népmeséknek nincsen párja a világon, az ízes nyelvi megszólaltatásával, és az ősi magyar hitvilágból való eredeteztetésében. A mesék végére a jók elnyerték a jutalmukat, a rosszak megbűnhődtek, és a szegény legények, a legkisebb fiúk elnyerhették a legkisebb királylány, vagy a legokosabb lány kezét… Ahogy a mesékben meg vagyon írva évezredek óta.

A paprikás pogácsa Somogyország-beli recept alapján készült

Eredmények

Az első évfolyamból Mátyás Richárd, a másodikból Horváth Nóra, a harmadikból Szabó Dávid, a negyedikből Gallai Panna lett a győztes. Mindegyik első helyezett egy hamuban sült pogácsákkal teli tarisznyát kapott, emlékplakettel. A zsűri a négy győztes közül Gallai Pannát jutalmazta a kitüntető címmel, így ő lett 2020 legjobb lepsényi mesemondója! Ezáltal a neve és a fényképe is felkerült a lepsényi könyvtárban lévő óriási tarisznyára, amelyet még a legkisebb legény szerzett meg az ördögtől évezredekkel ezelőtt – amikor még a Földön tündérek, varázslók és sárkányok éltek –, miután felmászott az Égigérő paszulyon, és furfangos feladataival megleckéztette az ördögöt.

Kovács Tamara győztes rajza

A mesehét záró rendezvényeként az egész faluból és hetedhét országból várták a jelentkezőket egy igazi hamuban sült pogácsasütő-versenyre. Öt elszánt helybéli lakos vállalkozott e nemes feladatra, akik jobbnál jobb és ízesnél ízesebb pogácsákkal örvendeztették meg a bírálókat. Volt itt minden: paprikás pogácsa kolbásszal, lila hagymával (Somogy megyei recept alapján), hagyományos krumplis és sajtos pogácsa, édes és sós túros pogácsa, valamint kovásszal készített, közepén sajttal töltött krumplis pogácsa. Végül a zsűri és az éhes vendégsereg a kovásszal készült, sajttal töltött krumplis pogácsát ítélte a legjobbnak, amit Stibi Henrietta sütött. Így övé lett a fődíj és az emlékplakett.

Bizton mondhatjuk: tartalmas napokat tölthettek el a gyerekek és a felnőttek a lepsényi mesehéten, belefeledkezve kicsit a magyar népmesék csodálatos világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában